latinica  ћирилица
05/06/2021 |  13:04 ⇒ 13:10 | Autor: SRNA

Košarac i Јaćimović o unapređenju privredne i turističke saradnje

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Skoplju sa ambasadorom BiH u Sjevernoj Makedoniji Draganom Јaćimovićem o jačanju turističke i privredne saradnje, te poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene između dvije zemlje.
Košarac, Јaćimović - Foto: SRNA
Košarac, ЈaćimovićFoto: SRNA

Košarac i Јaćimović istakli su da su odnosi BiH i Sjeverne Makedonije dobri i prijateljski, te da je u narednom periodu potrebno raditi na boljoj povezanosti i jačanju veza između privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ sa privrednicima iz Sjeverne Makedonije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku je konstatovano da postoji mnogo mogućnosti za poboljšanje ekonomske saradnje i unapređenje spoljnotrgovinskog prometa između BiH i Sjeverne Makedonije u okviru CEFTA sporazuma.

Sagovornici su usaglasili da će zajednički raditi na definisanju i afirmaciji direktne saradnje između privrednih sektora Republike Srpske i FBiH, sa jedne, i Sjeverne Makedonije sa druge strane.

Košarac i Јaćimović su poseban akcenat stavili na unapređenje saradnje u oblasti turizma, te dogovorili da u predstojećem periodu intenziviraju aktivnosti na potpisivanju sporazuma o saradnji između BiH i Sjeverne Makedonije u ovoj oblasti.

Tokom sastanka naglašeno je da Republika Srpska i FBiH imaju značajne turističke kapacitete koje je neophodno povezati sa makedonskom stranom, pri čemu su posebno istaknuti potencijali Јahorine, Bjelašnice, Igmana, kao i Galičice, Mavrova, Ohridskog jezera, Prespanskog jezera, te Dojranskog jezera na makedonskoj strani.

Košarac i Јaćimović su izrazili opredjeljenje da u predstojećem periodu zajednički rade na realizaciji zaključaka današnjeg sastanka, s ciljem unapređenja turističke i privredne saradnje, te povećanja spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Sjeverne Makedonije, navedeno je u saopštenju.