latinica  ћирилица
05/06/2021 |  19:01 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Zašto su domaći demineri izgubili posao u BiH? (VIDEO)

Afera "Deminiranje" mogla bi da potrese Bosnu i Hercegovinu.
Demineri - Foto: RTRS
DemineriFoto: RTRS

Nakon što su posao uklanjanja mina u BiH preuzele dvije međunarodne organizacije iz Norveške i Velike Britanije, domaće deminerske organizacije upozoravaju na nepravilnosti. Donatori favorizuju međunarodne organizacije. Usluge su im jeftinije, jer ne moraju plaćati PDV.

Bh. demineri se pozivaju na Zakon o deminiranju BiH i Pravilnik za akreditovanje organizacija za protivminsko djelovanje i u pismu nadležnim institucijama navode da je BH MAK izdala akreditacije stranim nevladinim organizacijama, mada nemaju status pravnog lica, nego su registrovani kao predstavništva. U BH MAK-u potvrđuju da su registrovani kao predstavništva stranih nevladinih humanitarnih organizacija, ali i da su registrovani u skladu sa zakonom.

- Centar za uklanjanje mina će izvršiti sve provjere navoda u skladu sa svojim nadležnostima, te u skladu s tim zatražiti mišljenje nadležnoih ministarstava pravde, kod kojih su registrovana predstavništva. Јa podržavam domaće deminerske organizacije u BiH i mislim da bi sve organizacije morale biti u ravnopravnom statusu - ističe Saša Obradović, direktor ovog centra.

Predstavništvo je sastavni dio stranog lica i nema status pravnog lica, ukazuju demineri, ne sporeći ni njihovo pravo da učestvuju na javnim pozivima donatora, ali kao ravnopravan pravni subjekt, sa jednakim pravima i obavezama.

- Ovo nije samo problem registracije stranih organizacija. Nisu registrovani za PDV, automatski su povoljniji prema donatorima za 17 odsto i imate donatore koji su nama otvoreno priznali da idu direktno na javne pozive ka stranim organizacijama jer nemaju plaćanje PDV-a, a ni oni ga ne plaćaju - kaže Radoslav Živković iz Udruženja za borbu protiv mina "Stop mine".

Osim budžetskog gubitka, evidentno je i bezbjednost ugrožena, jer se o procijenjenih 75 hiljada minsko-eksplozivnih sredstava i dalje rasutih po BiH sve manje razmišlja.

- Nažalost, kako su prošle godine oduzeta i prebačena sredstva za migracije od EU mislim da je nedostatak sredstava za deminiranje sve više izražen i naše kompanije sve manje i manje imaju posla - navodi Obradović.

Živković kaže da bi, da nije bilo posla u Srbiji, vjerovatno već bili zatvoreni, kao i nekoliko drugih firmi koje se bave deminiranjem.

Nelojalna konkurencija je već ugasila nekoliko domaćih organizacija, ističe Živković i pita kako se ozbiljan posao poput deminiranja smije povjeriti stranim predstavništvima i da li su u slučaju nezgoda odgovorni pred domaćim sudovima?