latinica  ћирилица
05/06/2021 |  19:05 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Završna faza izgradnje graničnog prelaza kod mosta "Bratoljub" (VIDEO)

Igradnja graničnog prelaza između Srbije i BiH kod novog mosta "Bratoljub" u završnoj je fazi, a produženi rok za završetak radova je 30. jun.
Bratoljub - Foto: RTRS
BratoljubFoto: RTRS

Budući novi granični prelaz biće sagrađen na kompleksu ukupne površine 30.000 kvadratnih metara i imaće objekte za smještaj carinskih i policijskih službi dvije zemlje, inspekcijskih organa i sve ostale popratne sadržaje.

Vrijednost projekta, kojeg finansira Uprava za indirektno oporezivanje BiH, je oko 14 miliona KM.

Objekti na carinskim terminalima su završeni, urađene su instalacije, elektro-mreža, kolektori, a sada prestoji asfaltiranje carinske zone, površine 16.000 kvadrata graničnog prelaza koji će biti prve kategorije.

Predstavnik Nadzornog organa Nevenko Samouković kaže da je predviđen završetak radova u narednih mjesec dana.

Načelnik Bratunca Srđan Rankić kaže da je ovo najznačajniji projekat za Srednje Podrinje i ovu opštinu. Posebnu važnost za budući granični prelaz imaće i bescarinska zona.

- To je prostor gdje će privrednici otvarati svoje proizvodne pogone, a u pitanju je površina od 50 hektara - dodaje Rankić.

Otvoranjem ovog graničnog prelaza otvoriće se novi koridori, putevi ka centralnoj Srbiji biće kraći za 100 kilometara. Korist će imati prevoznici, privrednici, poljoprivrednici...

Istovremeno, opštine Bratunac i Ljubovija pokrenule su i incijativu za izgranju tunela Proslop koji će zajedno sa novim mostom, put do Beograda, skratiti za 50 kilometara .

Prethodno, 2017. godine, Srbija je izgradila most "Bratoljub" u dužini od 227 metara, za šta je izdvojeno 13 miliona evra.