latinica  ћирилица
05/06/2021 |  19:19 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Stručnjaci iz BiH, Srbije i Hrvatske o napretku u hirurgiji (VIDEO)

Kod nas i u svijetu rak debelog crijeva oduzima sve više života.
Operacija - Foto: RTRS
OperacijaFoto: RTRS

Hirurzi tvrde, u 95 odsto slučajeva veći je izgled za izlječenje ukoliko se otkrije na vrijeme. Značajan napredak u tome daju i laparoskopske hirurške metode "zlatnog standarda". O napretku u hirurškim salama teoretski i praktično u Foči su mišljenje razmijenili stručnjaci iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Okom kamere i hirurškim oštrim pogledom, bez klasičnih rezova, kroz male otvore uvode se instrumenti u minimalno-invazivnom zahvatu. Profesor Marko Zelić iz Rijeke, petnaestu godinu obrazuje kolege kako da uspješno odstrane zloćudnog "nepozvanog gosta" na debelom crijevu. Usavršavanje u Foči, prenošeno je i video linkom.

- Dakle, ne radi se sa klasičnim rezom, radi se putem malih rupica i tako ide operacija pod uslovom da dođe u ranom stadijumu bolesti - pojašnjava doktor Zelić.

Decenija je od kako ovu metode praktikuju i u Foči. Dugogodišnja praksa opominje - osluškujte svoje tijelo i za sve nedoumice na vrijeme se javite ljekaru. 

- U našoj zemlji ne postoji skrining program i bolest se obično otkriva u kasnom stadijumu kada je već uznapredovala i kada je tumor zahvatio druge organe - navodi doktor Nenad Lalović, načelnik Odjeljenja za hirurške grane Univerzitetske bolnice Foča.

Da bi se savremene metode što više primjenjivale prije tri godine endoskopski hururzi su se udružili.

- Sama ta činjenica da je endoskopska hirurgija u BiH na niskom nivou, upoređujući se sa Srbijom i Hrvatskom, uticala je na udruživanje - navodi doktor Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih hururga BiH.

Udruživanje i razmjena iskustava trajno je opredjeljenje Univerzitetske bolnice i Medicinskog fakulteta Foča.

- Smatram da smo mi jedna od ustanova u BiH koja može da kaže da je postigla vrlo veliki napredak u hirurgiji - ističe Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča, kaže da udruživanje i razmjena iskustava čini ovaj fakultet vrlo aktuelnim i kurentnim, te da snažno podržavaju međunarodnu saradnju i sve oblike stručnog usavršavanja.

U Foči je održana i Skupština Udruženja endoskopskih hirurga BiH.