latinica  ћирилица
05/06/2021 |  21:33 ⇒ 21:33 | Autor: SRNA

"Zašto Srpska i Kosovo nemaju ista prava?"

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da su svi prijedlozi oko Republike Srpske, Srbije i samoproglašenog Kosova dodatno poniženje Srba i upitao kako je moguće da južna srpska pokrajina ima pravo na nezavisnost, a Srpska ne.
Republika Srpska (foto:UNS) -
Republika Srpska (foto:UNS)

Dodik je rekao da je priča o međusobnom priznanju Srbije i samoproglašenog Kosova potpuno lažna predstava o tom pitanju.

- Srbija je članica UN, ima svoje mjesto u Generalnoj skupštini, aktivna je u međunarodnim odnosima. Niko je ne spori u okruženju, a Kosovo spori - Srbija, BiH, pet zemalja EU i 50-70 zemalja u svijetu - rekao je Dodik za Sputnjik.

On je ukazao da se sada želi prikazati da je isti status Srbije i samoproglašenog Kosova.

- Naravno da nije isti. Više to govori o njihovim nemogućnostima. Oni nemaju ideju. Da su oni došli i ponudili /predsjedniku Srbije Aleksandru/ Vučiću 100 milijardi i četiri opštine srpske i poseban status za Republiku Srpsku, ja bih se onda uključio u razgovore i rekao da vrijedi razmisliti... A, oni ništa nisu ponudili i stalno guraju isto - rekao je Dodik.

On je podsjetio da zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer sada odlazi i neće biti u Stejt departmentu, te da će umjesto njega doći neko koga će SAD edukovati da isto to traži, ali će i on na kraju biti slomljen kad nakon tri-četiri godine vidi da ne može to da dobije.

- Pa, naravno da ne može kad dolazi 25 godina i nudi isto - istakao je Dodik.

Dodik je naveo da su svi prijedlozi oko Kosova, Republike Srpske i Srbije dodatno poniženje Srba.

On je pojasnio da građani ne vide te opasnosti, ali vide političari koji vode dvije republike.

- Moramo da o tome govorimo. Dakle, nikakvih suštinskih ponuda nema. Traži se da Srbija prizna Kosovo, a ona je priznata u UN, a oni /Kosovo/ nisu. To je opet poniženje za Srbiju! - ukazao je Dodik.

Dodik se pita kome je na pamet palo da se tako nešto traži.

- Americi? Izvinjavam se, ali nije vam pamet dobra - poručio je Dodik.

On smatra da je blefiranje to da će dogovor između Beograda i Prištine biti postignut do kraja godine.

- Neće da poštuju ni potpisane sporazume, poput onog o formiranju zajednice srpskih opština. Јe li neko misli da je Vučić glup? On javnosti šalje umirujuće poruke, Srbija je krenula ekonomski dobro i ne trebaju joj konfrontacije - ukazao je Dodik.

On je naglasio da je ovo veliki trenutak za Srbiju što ima predsjednika koji može da izvuče pregovaračke procese i ocijenio da Vučiću kao takvom treba dati podršku.

Dodik je istakao da bi budućim generacijama volio da ostavi nezavisnu Republiku Srpsku, te da pitanje Kosova bude riješeno onako kako vlasti u Srbiji misle da bi trebalo.

- Želio bih da iza mene ostane generacija posvećenih političara koji će doći da se u ime naroda bore za taj primarni cilj u novim okolnostima. Političari koji će imati dovoljno patriotizma da izguraju jer naprosto nema šanse da mi živimo i odlučujemo u istoj državi sa muslimanima jer je to nespojivo. Tu nema nijedne hemijske ni biološke operacije koja bi to mogla da spoji - poručio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.