latinica  ћирилица
05/06/2021 |  22:01 ⇒ 22:02 | Autor: SRNA

Dodik: Nepristojni pokušaji DŽaferovića i Komšića da omalovaže Srbiju

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da članovi Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komšić pokušavaju da omalovaže Srbiju, što su pokazali tokom posjete Crnoj Gori, a što je potpuno nepristojno.
Predsjedništvo BiH - Foto: SRNA
Predsjedništvo BiHFoto: SRNA

Dodik je, komentarišući posjetu Crnoj Gori Komšića i DŽaferovića, gdje su umjesto o bilateralnim odnosima pričali o Srbiji, rekao za Sputnjik da ta posjeta nije bila zvanična jer se o tome nije odlučivalo na sjednici Predsjedništva BiH, ali da, međutim, članovi Predsjedništva imaju pravo da sami obezbijede neke radne posjete.

- Njih dvojica upravo manifestuju priču da je Komšić drugi muslimanski član Predsjedništva, što je tačno jer je izabran glasovima muslimana u BiH nauštrb konstitutivnih prava Hrvata. On nije tamo išao da štiti neka prava Hrvata, nego Bošnjaka - rekao je Dodik.

Podsjećajući da je DŽaferović nedavno na samitu na Brdu kod Kranja, odjednom počeo da napada na Srbiju, Dodik je naglasio da je riječ o jednom konceptu koji ide za tim da se pokuša vratiti negativni predznak za Srbiju.

Dodik je napomenuo da DŽaferović i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković govore u ime lidera SDA Bakira Izetbegovića i uvijek nađu načina da napadnu Srbiju i Republiku Srpsku.

- To im neće pomoći, jer Srbija objektivno pokazuje izvanredne ekonomske i svake druge rezultate - naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska ne vjeruje u BiH jer stalno rade protiv Srpske.

Govoreći o nedavno održanoj vojnoj vježbi na Manjači, Dodik je demantovao da je to bila vježba NATO-a, napominjući da je takvu odluku bilo donijelo prethodno Predsjedništvo, što je on odbio, da je odluka totalno redukovana i da je napravljeno tako da vježba bude isključivo sa američkim jedinicama.

Dodik je naglasio da je odbio da tokom vježbe američki avioni specijalizovani da nose bombe sa osiromašenim uranijumom gađaju ciljeve na Manjači, Glamoču.

On je najavio da je planirano da u septembru ili oktobru na Manjači bude održana prva vježba pripadnika Vojske Srbije i srpski bataljon u okviru Oružanih snaga BiH.

Komentarišući spekulacije pojedinih hrvatskih medija da će aerodrom u Trebinju navodno služiti kao ruska baza, Dodik je rekao da je to budalaština, da niko ne planira tako nešto, te dodao da njima ne smeta kada su aerodromi u Hrvatskoj NATO baze.