latinica  ћирилица
06/06/2021 |  18:03 | Autor: SRNA

Novak: Gasovod će biti završen do kraja godine

Izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 biće završena do kraja godine i počeće sa radom, izjavio je zamjenik ruskog premijera Aleksandar Novak.
Sjeverni tok 2 (foto: Nord Stream 2 / Paul Langrock) -
Sjeverni tok 2 (foto: Nord Stream 2 / Paul Langrock)

On je ovo izjavio u intervjuu u programu pod nazivom "Moskva, Kremlj, Putin", koji se emituje na televiziji Rusija jedan.

- Trenutni radovi biće završeni do kraja godine i projekat će biti stavljen u pogon - rekao je Novak.

Sjeverni tok 2 je međunarodni projekat izgradnje gasovoda koji će se pružati od ruske obale do Njemačke Baltičkim morem, zaobilazeći tranzitne zemlje, kao što su Ukrajina, Bjelorusija, Poljska i istočnoevropske i baltičke države, podsjeća TASS.

Novi cjevovod dužine 1.230 kilometara, koji praktično prati istu rutu kao i Sjeverni tok, prolazi kroz ekonomske zone i teritorijalne vode Rusije, Finske, Švedske, Danske i Njemačke.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom godišnje sjednice Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu da je izgradnja jedne linije Sjevernog toka 2 završena, a da će druga linija biti završena za mjesec i po ili dva.

Glavni izvršni direktor austrijske kompanije OMV Rajner Zil rekao je da treba da se postavi još 50 kilometara cjevovoda u drugoj liniji Sjevernog toka 2.