latinica  ћирилица
11/06/2021 |  10:16 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

Ponorac: S diplomom Medicinskog fakulteta studenti spremni za tržište rada (VIDEO)

Nenad Ponorac, prodekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci gostujući u Јutarnjem programu naše televizije, kaže da njihovi kapaciteti u prvom upisnom roku gotovo u potpunosti budu popunjeni.
Nenad Ponorac, prodekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci - Foto: RTRS
Nenad Ponorac, prodekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u BanjaluciFoto: RTRS

- Sve informacije o upisu mogu da se nađu na sajtu našeg fakulteta. I kroz medije konstantno promovišemo našu ponudu. Ipak, za Medicinski fakultet i ne treba velika promocija, jer upisne kvote popunimo u prvom roku - navodi Ponorac.

Ovim putem želi da motiviše studente da se potrude i što kvalitetnije završe fakultet, te se uključe u zdravstveni sistem.

Dodaje da su sticanjem diplome Medicinskog fakulteta u Banjaluci, studenti u potpunosti spremni za tržište rada.

Zanimljiv je podatak, kaže Ponorac da na Medicinskom fakultetu u Banjaluci studiraju i studenti iz FBiH, ali i Hrvatske.

Pored integrisanih studijskih programa Medicina, Dentalna medicina i Farmacija, licencirani su i novi studijski programi zdravstvenog usmjerenja, kao što su Babištvo, Fizioterapija, Radiološka tehnologija, Sestrinstvo, Sanitarno inženjerstvo i Medicinsko laboratorijska dijagnostika.

Tako danas, Medicinski fakultet ima sva tri ciklusa studija – devet studijskih programa na osnovnim studijama, drugi ciklus studija – Master zdravstvenih studija kao i treći ciklus studija biomedicinskih nauka.

U poslijediplomsko obrazovanje uključen je i značajan broj pozivnih predavača, viziting profesora iz zemlje i inostranstva, tako da su stečeni uslovi da se studenti upoznaju sa novinama i savremenim trendovima u medicini.

Posljednih nekoliko godina Fakultet je značajnu pažnju posvetio proširenju prostornih kapaciteta, tehničkom opremanju i kadrovskom osposobljavanju kako bi omogućili pružanje savremenih stručnih znanja.

Pored edukativno-nastavne uloge, u sklopu Medicinskog fakulteta razvile su se i posebne podorganizacione jedinice kao što su Centar za specijalizacije i kontinuiranu edukaciju, Dentalna klinika, Specijalistički medicinski centar i
Centar za biomedicinska istraživanja.

Medicinski fakultet usavršava i razvija metode naučno-istraživačkog rada, organizuje sistemsko praćenje stručnih i naučnih dostignuća i priprema kadrove za samostalan stručni i naučno-istraživački rad.

Organizuje i obavlja stalno stručno usavršavanje kadrova u oblasti zdravstva u okvirima savremenih dostignuća u toj oblasti, a posebno se bavi podizanjem i usavršavanjem naučno-nastavnog podmlatka u skladu sa reformom Visokog obrazovanja, te učestvuje u naučno-istraživačkim projektima svih medicinskih disciplina.

Učesnik je projekta reforme Medicinskih fakulteta u BiH u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i Evropskom reformom visokog obrazovanja.