latinica  ћирилица
11/07/2021 |  10:40 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Ković: Srbi su prve žrtve genocida u Evropi, njegovati sjećanje na logor u Doboju

Istoričar Miloš Ković izjavio je da su Srbi prve žrtve genocida u Evropi, odnosno da su britanski "patent" likvidacije nad Zulu narodom i u konclogoru u Јužnoj Africi na Starom kontinentu primijenili Austrougari u Velikom ratu, a da se po strahotama ističe logor u Doboju.

On je naglasio da bi, stoga, sjećanje na ovaj logor trebalo na poseban način njegovati i u Republici Srpskoj i u Srbiji.

- Početak genocida nad srpskim narodom dogodio se 1914. na području Podrinja, kako zapadno od Drine, od Semberije do Hercegovine, tako i istočno od Drine, u Mačvi, Јadru i Rađevini - rekao je Ković.

On je ukazao da teritorije na kojima se sprovodio genocid nad Srbima daleko nadilaze region, odnosno da su od istoka Male Azije, do sjevernih njemačkih gradova, čak i u Holandiji, nađena groblja sa posmrtnim ostacima zvjerski umorenih Srba.

- U Drugom svjetskom ratu genocid nad Srbima počinila je ista ruka kao i u Prvom. Ustaški zločini činjeni su u ime ujedinjene Evrope i takozvanih zapadnih vrijednosti, kako su to formulisale ustaše, nacisti i fašisti, što nas vodi bliže aktuelnim događajima - rekao je Ković za Večernje novosti.

On je naglasio da su dva "izvora genocida" nad srpskim narodom, ali su i ista ta dva motiva "kumovala" genocidu nad stanovništvom istočne Evrope, Amerike i Azije.

- Prvi je vjerska mržnja, a drugi rasizam, koji se ne zadržava samo na boji kože, nego uključuje i razlike unutar bijele rase, te počiva na tezi da i od bijelog ima bjelje - rekao je Ković.

Prema njegovim riječima, od poznog srednjeg vijeka do danas, argumentacija kojom se "opravdava" genocid nije se promijenila.

- Nad Srbima genocid se nastavlja na krstaške ratove koji su se u 13. vijeku okrenuli i protiv pravoslavnih hrišćana. Neposredno prije Četvrtog rata, kad je poharan i zauzet Carigrad, uz pomoć sa domaćeg terena, državu Nemanjića osvajaju Ugari i papisti. Križarski "zanos" vidljiv je i u NDH koja vodi vjerski rat protiv Srba upravo zbog vjerske mržnje - pojasnio je Ković.

On naglašava da su zapadne zemlje, i one rimokatoličke i protestantske, jedinstvene u sukobima sa pravoslavnim hrišćanima, što se jasno vidi i u animozitetu prema Rusiji koji je u posljednje vrijeme sve izraženiji.

- Zapadnoevropski rasisti razlikovali su superiorne Germane i inferiorne Slovene. Bez obzira na istu boju kože, Sloveni su smatrani rasno inferiornim u odnosu na germansko stanovništvo - rekao je Ković.

On je naveo da se ta vrsta rasističkog stava prema Srbima vidi u austrougarskoj pseudonauci, naročito od sredine 19. vijeka i kod ideologa takozvane Stranke prava, sa Antom Starčevićem na čelu.

- Njegova srbofobija, koja je rasnog porijekla, nastavlja se kasnije u ustaški pokret. Korijeni genocidnog ponašanja potpuno su isti i kod Britanaca - ukazao je Ković.

On kaže da je akademik Milorad Ekmečić pokazao da srbofobija na Zapadu najviše podsjeća na antisemitizam čiji su korijeni takođe vjerski i i rasistički, ali u anglosaksonskim zemljama povezani i sa rusofobijom.

- Srbi su doživljavani kao nekakva produžena ruka Rusije, a to je i danas tako. Sve što nisu mogli da urade Rusiji, Anglosaksonci su prelivali na Srbiju - rekao je Ković.

On je naveo da je upravo na toj rasističkoj tradiciji ponikao i Adolf Hitler koji, kao ni NDH nije tek puki incident, nego je proistekao iz činjenice da genocid koji su počinili Britanci nad starosjediocima američkog kontinenta na sjeveru, a Španci u latinskoj Americi prošao nekažnjeno.

- To je najveći genocid u istoriji čovječanstva, a prošao je nekažnjeno. Upravo činjenica da nije kažnjen od presudnog je značaja. Zbog toga Englezi i Amerikanci i danas sebi daju za pravo da drže moralne lekcije Srbima i Rusima, kao i drugim narodima, što je moralno, logički i istorijski potpuno besmisleno - smatra Ković.

On je naglasio da upravo zbog nekažnjenog genocida preovladavajući dio britanskog i američkog establišmenta danas vjeruje, ne samo da im je sve dozvoljeno, nego i da je sve što je učinjeno starosjediocima, bilo "po Božijoj volji".

- Taj genocid nad autohtonim stanovništvom traje do danas širom SAD, Kanade i Australije, u rezervatima u kojima su droga i alkohol, pa i samoubistva opšta pojava. Moralne "lekcije" Anglosaksonaca su zato vrh cinizma - zaključio je Ković.