latinica  ћирилица
04/08/2023 |  09:08 ⇒ 11:36 | Autor: RTRS

Linta: "Oluja" je najveći nekažnjeni zločin poslije Drugog svjetskog rata (VIDEO)

Zločinačka akcija "Oluja" je najveći nekažnjen zločin koji se desio u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, izjavio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Linta je napomenuo da je taj zločin nekažnjen zato što u Hrvatskoj ne postoji politička volja da se hrvatsko društvo suoči sa svojom zločinačkom prošlošću i da se procesuiraju masovni zločini protiv srpskog naroda.

- U Hrvatskoj dominiraju dvostruki standardi suđenjima za ratne zločine i za žrtve. Hrvatskim žrtvama se odaju počasti dok se srpske žrtve prešućuju, ponižavaju i omalovažavaju - napomenuo je Linta. 

Linta je rekao da je tragična činjenica da je prošlo 28 godina od akcije "Oluja", a u Hrvatskoj se suštinski ništa nije promijenilo vezano za taj događaj i generalno za čitav rat".

- Ima veoma malo pomaka, ali nema suštinskog iskoraka. Sa područja današnje Hrvatske protjerano je više od pola miliona Srba. Ne smijemo zaboraviti prvo etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, to je protjerivanje preko 70.000 Srba u jesen i zimu 1991. godine sa većeg dijela zapadne Slavonije u hrvatskim zločinačkim akcijama Otkos, Orkan i Papuk 91  - istakao je Linta.