latinica  ћирилица
07/12/2023 |  11:06 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Јubilarni 30. Đurđevdanski festival 17. maja, u toku prijave na konkurs

Јubilarno trideseto izdanje Đurđevdanskog festivala biće održano 17. maja naredne godine na velikoj, specijalno dizajniranoj sceni u sportskoj dvorani Borik u Banjaluci, uz prisustvo publike i u direktnom prenosu na Radio-televiziji Republike Srpske.
30. Đurđevdanski festival - Foto: RTRS
30. Đurđevdanski festivalFoto: RTRS

Podsjećamo, oganizacioni tim Festivala objavio je javni poziv za kompozicije i izvođače.

Na konkurs za izvođače, prema propozicijama Festivala, mogu se prijaviti djeca dobi od 8 do 12 godina. Tim Festivala će mladim interpretatorima, koji zadovolje propozicije konkursa, dodijeliti odgovarajaće kompozicije, snimiti pjesmu, obezbijediti prateću plesnu grupu i koreografiju na finalnoj večeri, ali i pomoći pri realizaciji muzičkog TV spota.

Djecu prijavljuju roditelji, a osim prijave koja se šalje putem elektronske pošte potrebno je poslati i ameterski video snimak izvođenja bilo koje pop ili dječije pjesme.

Mlade interpretatore mogu predložiti i autori kompozicija koji svoje autorske pjesme kandiduju za najbolju dječiju kompoziciju 2024. godine. Osnovni kriterijum za kompozitore je da pjesma nije već izvođena ili zvanično objavljena.

Festival će povodom 30. rođendana najbolje plasiranim kompozitorima i izvođačima obezbijediti vrijedne nagrade, a svim autorima odabranih kompozicija biće isplaćen honorar.

Sve uslove i formulare za prijave izvođači i kompozitori mogu pronaći na zvaničnom sajtu Festivala: djeca.rtrs.tv.

Prijave se šalju na mejl adresu: djurdjevdanskifestival@gmail.com

Rok za prijavu kompozicija i izvođača je 31. decembar 2023. godine.

Đurđevdanski festival je najveći festival dječije autorske muzike u Јugoistočnoj Evropi i drugi festival ovakvog tipa na Starom kontinentu. Kako je ovo je jubilarno izdanje, Festival i njegovi učesnici biće promovisani i u regionu, pogotovo u zemljama iz kojih svake godine dolazi najviše mladih izvođača i komozitora.

Đurđevdanski festival dječije pjesme održava se od 1994. godine. Na Festivalu je do sada premijerno izvedeno više od 500 kompozicija, a nastupilo je više od 540 talentovanih mališana. Za 29 godina postao je najrespektabilniji festival dječije pjesme u Јugoistočnoj Evropi, ali i generalno na našem kontinentu.

Dugogodišnja tradicija, kvalitet kompozicija i izvođača, moderna scenografija, medijska pažnja, obrazovni i kulturni aspekt, međunarodna kulturna saradnja i dobra organizacija su samo neki od elemenata koji opravdavaju takve tvrdnje. Đurđevdanski festival je uveliko prevazišao projektovani cilj Radio-televizije Republike Srpske, kao organizatora i postao prepoznatljiv dječiji muzički brend Banjaluke, Republike Srpske i BiH.