latinica  ћирилица
14/01/2024 |  15:27 | Autor: SRNA

Muzej Hercegovine: Odlikovanje potvrda dugogodišnjeg rada

U Muzeju Hercegovine u Trebinju izuzetno su počastvovani što im je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, povodom Dana Republike, dodijelio Orden Njegoša trećeg reda, koji je potvrda dugogodišnjeg rada u muzejskoj djelatnosti i doprinosa ove ustanove kulture razvoju Republike Srpske, izjavila je Srni direktor ovog muzeja Ivana Grujić.
Muzej Hercegovine - Foto: RTRS
Muzej HercegovineFoto: RTRS

Grujićeva je ukazala na značaj odlikovanja, budući da je prvo koje su dobili od predsjednika Republike.

- Drago nam je što su naše nadležno Ministarstvo prosvete i kulture i predsednik Republike odlučili da ove godine nama dodele ovo izuzetno priznanje za rad povodom 72 godine postojanja Muzeja Hercegovine - rekla je Grujićeva.

Prema njenim riječima, Muzej Hercegovine postoji od 1935. godine, kad je Јovan Dučić poslao prvu zbirku, a ustanova je zvanično osnovana 1952. i od samog početka formirana je kao regionalna.

- Osim Muzeja Republike Srpske i Muzej Hercegovine je kompleksnog tipa sa stalnim postavkama i po tome se razlikuje od ostalih, odnosno baštini bogato kulturno-istorijsko nasleđe Hercegovine - istakla je Grujićeva.

Ona je dodala da je u obrazloženju dodjele odlikovanja naveden dugotrajan i predan rad na prikupljanju, čuvanju i prezentovanju kulturno-istorijskog nasljeđa Hercegovine.

- Za nas je to podstrek za dalji rad i pokazatelj da smo na ispravnom putu s obzirom na to da su muzeji važne ustanove koje doprinose razvoju društva i države, pa ćemo nastaviti još vrednije i predanije da radimo - rekla je Grujićeva.

Ona je navela da je posebno zadovoljstvo što je Muzej Hercegovine odlikovanje dobio u ovoj godini, dodajući da je prošle godine sa legatom Јovana Dučića i izložbom "Svom milom Trebinju" gostovao u nekoliko gradova Srbije, što je najveći broj gostovanja od kako ova ustanova postoji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je u Banjaluci, povodom Dana Republike, odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama među kojima je i Muzej Hercegovine u Trebinju kojem je dodijeljen Orden Njegoša trećeg reda povodom 72 godine postojanja.

Deveti januar slavi se kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim - Republika Srpska.