latinica  ћирилица
13/03/2024 |  11:20 ⇒ 11:30 | Autor: RTRS

FZO Srpske: Uvođenje novih usluga na primarnom nivou - istorijski iskorak

Uvođenjem novih zdravstvenih usluga na primarni nivo zdravstvene zaštite, poput ultrazvuka, spirometrije i dermoskopije, učinjen je istorijski iskorak za porodičnu medicinu u Republici Srpskoj, saopšteno je iz republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske -
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

To je istaknuto na sastanku predstavnika Udruženja doktora porodične medicine i Aktiva direktora domova zdravlja na sastanku sa direktorom FZO Dejanom Kusturićem.

Oni su izrazili zadovoljstvo saradnjom sa Fondom i učinjenim iskoracima u zdravstvenom sistemu zahvaljujući sprovedenim zajedničkim aktivnostima, saopšteno je iz FZO.

Kako je naglašeno, najbolji primjer za to je dopuna cjenovnika zdravstvenih usluga FZO, kojim je, između ostalog, omogućeno da ove usluge mogu pružati i timovi porodične medicine ukoliko raspolažu stručnim kadrom.

Iz FZO-a su pojasnili da će se usluge ultrazvučnog pregleda, spirometrije i dermoskopije moći raditi i u domovima zdravlja na teret Fonda, što do sada nije bio slučaj.

Upravni odbor Fonda nedavno je usvojio dopune cjenovnika zdravstvenih usluga koje su rezultat saradnje za zdravstvenim ustanovama i uvažavanja njihovih prijedloga, čija će primjena početi osam dana nakon objavljivanja u "Službenom glasniku".

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak ocijenio je da je Fond i na ovom primjeru pokazao da uvažava mišljenje struke jer je uvažena većina sugestija o pitanju cjenovnika.

Kuprešak, koji je i član Aktiva direktora, istakao je da su prvi put doktori iz zdravstvenih ustanova bili članovi jedne radne grupe za izradu pravilnika, što je trenutno slučaj sa pravilnikom o bolovanjima.

- To je veoma važno za unapređenje našeg partnerskog odnosa, a i kako bi na kraju došli zajednički do najboljeg mogućeg rješenja za pacijente, ali i za zdravstvene ustanove i za Fond - dodao je Kuprešak.

Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske istakao je da se u ovoj ustanovi hrabro upuštaju u uređenje određenih segmenata zdravstvenog sistema.

- Prostor i osnovu za to smo stvorili zahvaljujući brojnim aktivnostima i unapređenjima koje smo postigli u sistemu zdravstvenog osiguranja proteklih godina. Na ovom se nećemo zaustaviti i ubuduće ćemo staviti fokus na sve naše akte kako bi za pacijente obezbijedili što kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu, koju će ostvarivati na najlakši mogući način - rekao je Kusturić.

On je dodao da će se nastaviti praksa Fonda da se u donošenju svih važnijih akata konsultuju i zdravstveni radnici.

Na sastanku je razgovarano i o drugim aktuelnim temama, poput ugovora za ovu godinu, Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu, te omogućavanju primjene odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojoj se u ustanovu višeg nivoa zdravstvene zaštite umjesto pacijenta može uputiti njegov laboratorijski uzorak.