latinica  ћирилица
13/03/2024 |  18:36 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Stevandić: Nove američke sankcije - politički progon koji nema veze sa pravosuđem (VIDEO)

Uvođenje američkih sankcija saradnicima predsjednika Republike Srpske predstavlja politički progon koji nema veze sa pravosuđem, rekao je predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Istakao je da uvođenje sankcija predstavlja kopiju "Kristalne noći" i neoliberalni fašizam, odnosno nacizam.

- Tako su pred Holokaust i Јevrejima uvodili sankcije. Ovdje se radi o ogromnom aparatu koji se iživljava nad ljudima koji nisu učinili nijedan prekršaj, niti su za bilo šta osuđeni - izjavio je Stevandić.

Stevandić smatra da bi trebalo da bude sankcionisan i bivši američki ambasador koji je dolazio na obilježavanje 9. januara i da i njemu ukinu žiro-račune, kao i Zlatku Lagumdžiji koji je dolazio na obilježavanje 9. januara, penzionisanom biskupu banjalučkom Franji Komarici i skoro svim muftijama koji su dolazili na ovaj praznik.

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija uvela je sankcije generalnom sekretaru i savjetniku predsjednika Republike Srpske Јeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki, te predsjedavajućoj Vijeća naroda Srpske Srebrenki Golić zbog, kako je navedeno, podrivanja Dejtonskog sporazuma.