latinica  ћирилица
13/03/2024 |  21:13 ⇒ 14/03/2024 | 07:19 | Autor: RTRS

Minić: Srpska bi bez svoje imovine bila prazna ljuštura (VIDEO)

Republika Srpska bi bez svoje imovine, poljoprivrednog zemljišta, voda i šuma bila prazna ljuštura, izjavio je u našoj emisiji Telering ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.
Savo Minić - Foto: RTRS
Savo MinićFoto: RTRS

Bilo kakav pokušaj političkog nasilja i nametanja nelegitimnog Kristijana Šmita neće proći i Srpska mora i može zaštititi svoju imovinu i ustavne nadležnosti, istakao je Minić.

Pitanje nadležnosti u vezi sa zakonima koji se tiču bilo kakve, pa i tzv. državne imovine, podsjeća, riješeno je Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini.

Minić je rekao da Kristijan Šmit može donijeti odluku o imovini, ali da je Srpska neće ni poštovati niti prihvatiti, jer on nema nikakve veze sa imovinom, niti ima prava da donosi odluke o tom pitanju.

On je podsjetio da je sa OHR-om davno postignut dogovor, nakon kojeg su vršene privatizacije, kao i prenosi prava vlasništva nad zemljištem koje se nalazi u entitetima.

Govoreći o afričkoj kugi svinja naveo je da postoji vjerovatnoća da se na ovim prostorima svjesno radi na smanjenju proizvodenje, jer u Americi nema ove bolesti.

- Afrička svinjska kuga koja se pojavila u pojedinim zemljama Evrope stvorila je ogromne probleme uzgajivačima svinja, pa i kod nas. Ne želim vjerovati da se radi o "teoriji zavjere" - rekao je Minić.

Minić je istakao da hrane već nedostaje u Evropi i da je očigledno da se svjesno ide na smanjenje prirodne proizvodnje hrane.

- Nisam pristalica teorije zavjere, ali očigledno dolazi do tektonskih poremećaja u svijetu i taj rascjep je bitan da se vidi gdje ćemo se podijeliti, gdje ćemo mi biti. Trebamo štititi osnovne tradicionalne porodične vrijednosti, a u Srpskoj trebamo proizvesti što više hrane i energije - rekao je Minić.

On je dodao da će tako biti napravljen i pravilnik kojim će se dati što veća podrška proizvodnji.

Minić je naglasio da poljoprivrednici u Srpskoj mogu proizvesti značajniji dio hrane, da Republika ima značajne resurse koji su prilično iskorišteni posebno zadnjih nekoliko godina, a u protekle četiri godine nabavila je 2.000 traktora, priključnih uređaja, muznih robota, prerađivačkih kapaciteta i slično.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici koji proizvode tržne viškove i žive od poljoprivrede zamajac su razvoja poljoprivrede u Srpskoj, jer stvaraju novu vrijednost.

Minić je rekao da nije zadovoljan tom stvorenom novom vrijednošću, jer nedostaje primarna prerada, odnosno nedostaje ono što utiče na bruto domaći proizvod.

Govoreći o radnoj snazi, Minić je rekao da se može očekivati da u Srpsku dođu radnici iz Singapura i Nepala koji neće biti jeftinija radna snaga od radnika iz Srpske.

- Sada već imamo 3.800 i imamo zahtjev za povećanje za 20 odsto u ovoj godini. Ko god hoće iole da radi nije gladan. Glad je nešto što predstavlja krajnju bijedu. Јa mislim da mi nismo ni blizu toga - rekao je Minić.

Govoreći o isplati podsticaja poljoprivrednicima Srpske, Minić je rekao da se sve najveće mjere obračunavaju u četvrtom kvartalu.