latinica  ћирилица
14/03/2024 |  09:33 ⇒ 09:33 | Autor: SRNA

Kojić: Nove sankcije su dokaz da je Srpska trn u oku Americi

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da su najnovije sankcije koje su SAD uvele saradnicima predsjednika Republike Srpske još jedan dokaz da je Srpska trn u oku Amerike i da svi koji su uz Srpsku smetaju američkoj administraciji.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

- Јasno nam je da Amerika nikada nije željela da prizna i vidi naše žrtve, a sada, 30-ak godina kasnije, želi da pokaže kako mogu sankcijama da `ubijaju`- ocijenio je Kojić.

Prema njegovim riječima, sankcije su planski uvedene kako bi uzdrmale saradnike predsjednika Srpske u trenucima kada mu se sudi pred Sudom koji u potpunosti kontrolišu Sjedinjene Države, te je ovo na neki način suđenje i njima, ali i cijeloj Republici Srpskoj.

On je dodao da sankcijama žele da zaplaše ljude i dovedu do potresa u redovima saradnika predsjednika kako bi što lakše uzdrmali temelje Republike Srpske, ali im to neće uspjeti jer će ovim sankcijama samo dodatno učvrstiti sve činioce u odbrani otadžbine.

- S druge strane, ubice naših najmilijih štite u svojoj državi, a njihov ambasador u BiH se nije udostojio ni da nam odgovori na pismo koje smo mu poslali - konstatovao je Kojić.

On je upitao da li da očekuju da će im umjesto odgovora na pitanje koje su mu postavili poslati možda papir na kome piše da su i oni pod sankcijama.

- Da li /američki ambasador u BiH/ Majkl Marfi ima stida i srama i zašto nam ne odgovori, da li time pokazuje da ga srpske žrtve ne zanimaju, da li nam ovim sankcijama Amerika želi pokazati svoje mišiće? - upitao je Kojić.

Kojić je pozvao Marfija da predloži svojoj državi da i njega stavi na crnu listu jer vjeruje da će to brže uraditi nego što će odgovoriti na pismo koje su mu porodice iz Podrinja poslale.

- Neću prestati tražiti da Almira Beganovića deportuju u BiH kako bi odgovarao za zvjerstvo koje je učinio, ma koliko to smetalo onima koji ga kriju, a Marfi je jedan od njih - poručio je Kojić.

Kojić je konstatovao da je poznato da je Amerika bombardovala Srbe osiromašenim uranijumom i da se zna koje su posljedice toga i danas, da se zna da su glavni u čuvanju mita o lažnom genocidu u Srebrenici, kao i da se zna koliko mrze Srbe.

- Ali isto tako znamo koliko volimo svoju Republiku Srpsku i koliki su za nas heroji svi oni kojima oni uvedu sankcije - istakao je Kojić.

On je dodao da će pritisci svakim danom biti sve žešći i u ime porodica koje predstavlja pozvao svakog Srbina da budu jedan uz drugog kao što su bili i u ratu, jer je ovo, kako je rekao, ma koliko to grubo zvučalo, ništa drugo do rat.

- Amerika svakim danom stavlja mete na čelo sve većem broju Srba, targetirajući ih kao neprijatelje mira, a zapravo jedino Srbi u BiH čuvaju Ustav i dejtonsku BiH koja očigledno smeta strancima jer je u sastavu nje Srpska - zaključio je Kojić.

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija saopštila je da je uvela sancije generalnom sekretaru i savjetniku predsjednika Republike Srpske Јeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki, te predsjedavajućoj Vijeća naroda Srebrenki Golić jer su organizovanjem i obilježavanjem Dana Republike Srpske - 9. januara "podrivali mir i stabilnost u BiH".