latinica  ћирилица
14/03/2024 |  09:57 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

NSRS o izvještaju Ombudsmana za djecu "Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama"

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je rasprava o izvještaju Ombudsmana za djecu "Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama". Prethodno je razmatreno više revizorskih izvještaja za više zdravstvenih ustanova za 2021. i 2022. godinu.
NSRS -
NSRS

Skupštinska komisija za izbor i imenovanja predložila je da Marko Romić bude izabran za spoljnog člana skupštinskog Odbora za ustavna pitanja. Predloženo je da Nedeljko Glamočak bude izabran za člana skupštinskog Odbora za finansije i budžet, kao i za člana Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor.

Komisija je predložila da Irena Đorđević bude izabrana za predsjednika, a Danijela Leščen za zamjenika predsjednika Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je Posebni izvještaj Ombudsmana za djecu "Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama" korisno štivo i jedan od putokaza u prevenciji takve vrste nasilja u Srpskoj.

Ona je rekla da je to bitno i nakon nemilih dešavanja u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar" kada se intenzivnije počelo raspravljati o nasilju.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić rekla je danas u Narodnoj skupštini da su djeca, što se može zaključiti iz odgovora srednjoškolaca, indirektno ili direktno izložena nasilju.

- Takođe, djeca su rekla da se nasilje najčešće dešava u krugu škole. To govori u prilog činjenici da pojam vršnjačkog nasilja i dalje vezujemo isključivo samo za ambijent i prostor škole, iako se ono dešava i izvan tih okvira - navela je Rajićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić podržao je danas u Narodnoj skupštini rasprave o revizorskim izvještajima i istakao da je Vlada tražila finansijske revizije zdravstvenih ustanova u Srpskoj.

- Podržavam raspravu i diskusiju o bilo kojem revizorskom izvještaju, pa i o izvještajima koji se tiču zdravstvenih ustanova. Smatram da je to vrlo dobro za unapređenje zdravstva - rekao je Šeranić.

Poslanici su razmotrili revizorski Izvještaj za "Šume Republike Srpske" za 2020. godinu u kome je dato mišljenje s rezervom na finansijske izvještaje, a negativno za usklađenost aktivnosti transakcija i informacija sa zakonskim propisima.