latinica  ћирилица
14/03/2024 |  10:55 | Autor: SRNA

Starović: Cilj Kurtija je da ugasi ključne ustanove za život Srba

Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Nemanja Starović ocijenio je da je krajnji cilj premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija gašenje vitalnih ustanova za život srpske zajednice.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Govoreći o situaciji na Kosmetu, Starović je istakoa za RTS da se iz svega što se dešava nameće pitanje da li su Srbi sa Kosova i Metohije manje jednaki u odnosu na bilo koga drugog, odnosno da li su ljudska bića niže vrijednosti.

On smatra da do promjene stanja na KiM i obrazaca Kurtijevog ponašanja neće doći bez kaznenih mjera međunarodne zajednice prema prištinskoj administraciji.

Komentarišući odluku prištinskih vlasti da Katastarskoj agenciji nalože da uknjiži 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani i da sprovede odluku Ustavnog suda u Prištini, Starović je ocijenio da se to može shvatiti kao uslovno dobra vijest i podsjetio da je prošlo osam godina od konačne odluke tog suda kojom se parče srpske zemlje mora vratiti srpskom manastiru.

- To je uslovno dobra vijest zbog strašne manipulacije Prištine i njenih međunarodnih sponzora, gdje se taj mali, zakasnili i podrazumijevajući korak pokušava predstaviti kao nekakav veliki ustupak srpskoj zajednici i Srbiji, koji zavrjeđuje nekakvu veliku nagradu međunarodne zajednice, uprkos svim užasnim potezima Kurtija od kada je došao na vlast - rekao je Starović.

On je objasnio, da je cilj narativa o navodnom velikom ustupku prištinskih vlasti Srbima da se Kurti nagradi ubrzanim prijemom Prištine u Savjet Evrope, što vrijeđa zdrav razum svih građana Srbije.