latinica  ћирилица
14/03/2024 |  14:17 | Autor: SRNA

NSRS: Usvojen Zakon o očuvanju nasljeđa manastira Hilandar

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Cilj ovog akta, usvojenog na prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika, jeste ispunjavanje svih zakonskih i formalnopravnih preduslova za stalnu institucionalnu podršku Srpske ovoj svetinji.

Skupština Srpske usvojila je Program rada Narodne skupštine za ovu godinu koji predviđa razmatranje 66 zakonodavnih i 36 tematskih cjelina.

Na tom planu je u prvom kvartalu predviđeno razmatranje 13 zakona i četiri tematske cjeline, u drugom 17 zakona i 14 tematskih cjelina, trećem kvartalu 19 zakona i 11 tematskih cjelina, dok je u četvrtom kvartalu predviđeno razmatranje 17 zakona, uz budžet Srpske i sedam tematskih cjelina.

Poslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o Agenciji za visoko obrazovanje Republike Srpske kojim se uređuju status, nadležnost, organizacija, upravljanje, rukovođenje, finansiranje i rad ove agencije.

Po hitnom postupku usvojeni su i Zakon o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona radi dodatne zaštite imovinskih prava i interesa djeteta, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku.

Skupština je usvojila Nacrt zakona o samostalnim preduzetnicima koji će u skladu sa zaključkom Kluba poslanika SNSD-a biti objavljen na internet sajtu parlamenta i upućen u javnu raspravu od 30 dana.

Usvojeni su Nacrt zakona o pripajanju dijela grada Zvornika opštini Lopare, Budžet Regulatorne komisije za energetiku za 2024. godinu i izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke Srpske i fondova za 2022. godinu sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora, a k znanju je primljen izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Lutrije Republike Srpske za 2022. godinu.

K znanju su primljeni izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji preduzeća "Šume Republike Srpske" za 2020. godinu, kao i izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji bolnica Trebinje i Foča za 2021. godinu, te Bolnice u Gradišci za 2022. godinu.

K znanju su primljeni i izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Doma zdravlja "Vaso Pelagić" iz Čajniča za 2021. godinu, kao i Doma zdravlja u Srebrenici za 2022.

Poslanici su usvojili i Poseban izvještaj Ombudsmana za djecu "Vršnjačko nasilje u vaspitno-obrazovnim ustanovama".

U vezi sa tim usvojen je zaključak PDP-a u kojem Skupština zadužuje Vladu Srpske da na osnovu rezultata istraživanja o vršnjačkom nasilju u vaspitno-obrazovnim ustanovama preduzme potrebne radnje u okviru Programa mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je Marka Romića za spoljnog člana skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, a Nedeljka Glamočaka za člana Odbora za finansije i budžet i člana Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor.

Za predsjednika Savjeta nacionalnih manjina Republike Srpske izabrana je Irena Đorđević, a Danijela Leščen za njenog zamjenika.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je rad osme redovne sjednice parlamenta.