latinica  ћирилица
14/03/2024 |  15:19 ⇒ 17:31 | Autor: SRNA

Vulin: Sankcije jedan od preostalih mehanizama pritiska na Srbe

Pošto je Haški tribunal prestao da postoji, sankcije su jedan od preostalih mehanizama pritiska na Srbe, ocijenio je senator Republike Srpske Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Vulin je rekao da se stabilnost u BiH podriva napadima na Republiku Srpsku, a mir se podriva pokušajima da se Srbi preglasaju kao 1990. i 1991. godine i ostave bez prava da odlučuju o sebi.

- Predsednik Sjedinjenih Američkih Država zakletvu polaže stavljajući ruku na Bibliju, a ne na Talmud, Kuran ili Budističke svitke i to nije diskriminacija, ali kada Srbi kao svoj dan proslavljaju 9. januar, kada je i Sveti Stefan, onda je to diskriminacija i povod za sankcije - istakao je Vulin u izjavi za Srnu nakon što je Amerika uvela sankcije saradnicima predsjednika Republike Srpske koji su učestvovali u organizaciji proslave Dana Republike Srpske.

On je rekao da "Srbina koga pretnja ili uvođenje sankcija nateraju da prestane da se bori za 'Srpski svet' i za ideal ujedinjenja Srba, i nije Srbin i nije dostojan borbe svojih predaka i života svojih potomaka".

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija uvela je juče sankcije generalnom sekretaru i savjetniku predsjednika Republike Srpske Јeleni Pajić Baštinac i Branislavu Okuki, te predsjedavajućoj Vijeća naroda Srpske Srebrenki Golić, jer su, kako je navedeno, organizovanjem i obilježavanjem Dana Republike Srpske, 9. januara ove godine "podrivali mir i stabilnost u BiH".