latinica  ћирилица
14/03/2024 |  15:39 ⇒ 17:32 | Autor: sputniknews.com

Ruska duma će pozvati svijet da konačno osudi bombardovanje Јugoslavije

Nacrt žalbe Ujedinjenim nacijama u vezi sa 25. godišnjicom početka NATO bombardovanja Јugoslavije dostavljen je Državnoj dumi na razmatranje, izjavio je šef komiteta Dume za međunarodne poslove, lider Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Leonid Slucki.
Ruska Duma (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Ruska Duma (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

- Odbor za međunarodne poslove podnio je nacrt žalbe Vijeća Savezne skupštine u vezi sa 25. godišnjicom početka bombardovanja teritorije suverene Јugoslavije NATO koalicije. Predlažemo da ga podnesemo na razmatranje Državnoj dumi 20. marta - rekao je Slucki.

On je istakao da se u apelu pozivaju parlamentarci da osude vojnu operaciju i preduzmu mjere za pozivanje država članica NATO na međunarodnu odgovornost.

- U tekstu nacrta apela, ruski parlament poziva UN i skupštine svih zemalja da konačno osude vojnu operaciju Sjevernoatlantske alijanse protiv Јugoslavije i preduzmu mjere za privođenje država članica NATO međunarodnoj odgovornosti za direktnu agresiju na SRЈ - precizirao je on.

Kako se navodi u dokumentu, parlamentarci smatraju da je neophodno, uoči godišnjice agresije NATO-a na Јugoslaviju, dati pravednu ocjenu "tog grubog kršenja međunarodnog prava, koje je dovelo do destabilizacije rada Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju".

Osim toga, parlamentarci "izražavaju duboku zabrinutost zbog tekućih pokušaja Kolektivnog zapada da čin agresije na Saveznu Republiku Јugoslaviju predstavi međunarodnoj zajednici kao mirovnu operaciju, da žrtve NATO bombardovanja preda zaboravu i okrivi Srbe za izbijanje ratova na Balkanu".

Tako je, podsjećaju parlamentarci, od marta do juna 1999. godine "na malu suverenu državu u centru Evrope bačeno 2.300 krstarećih projektila i 14.000 bombi", što je rezultiralo smrću više od 2.000 civila u Јugoslaviji, uključujući i djecu.

Kako ističu, nekažnjivost NATO udara na Јugoslaviju "stvorila je osnovu za nove vojne akcije širom svijeta pod maskom izjava o borbi 'za vrijednosti slobode i demokratije'".

- Uvjerenje Kolektivnog zapada u sopstvenu nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda i država dovelo je do uzleta neonacističkog režima u Ukrajini, koji je poslije državnog udara 2014. sprovodio politiku genocida nad ruskim stanovništvom što je dovelo do oružanog sukoba na teritoriji te zemlje - zaključuje se u dokumentu.