latinica  ћирилица
14/03/2024 |  17:44 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Višković-Rutkovski: Realizovati nove projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa regionalnim direktorom Svjetske banke Mihalom Rutkovskim.
Višković sa predstavnicima Svjetske banke - Foto: Ustupljena fotografija
Višković sa predstavnicima Svjetske bankeFoto: Ustupljena fotografija

Tokom sastanka, razmotrene su aktivnosti na realizaciji više aktuelnih projekata, podržanih od strane Svjetske banke.

- Izraženo je obostrano zadovoljstvo rezultatima realizovanih projekata u oblasti podrške novom zapošljavanju, te razmotreni koraci koje je potrebno preuzeti u pogledu realizacije novih projekata - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Rutkovski je pozdravio napore Vlade Srpske na izradi socijalne karte, ističući da je registar socijalnih davanja od izuzetne važnosti za svaku zemlju, te prenio spremnost Svjetske banke da prenese svoja iskustva i prakse koje imaju po pitanju realizacije sličnih projekata na kojim su bili angažovani u drugim zemljama.

Višković je istakao da Vlada Srpske aktivno radi na izradi socijalne karte i da je želja da se kreira efikasan registar socijalnih davanja koji će identifikovati korisnike kojima je potrebna asistencija sistema.

Premijer Srpske prenio je, takođe, i da se, u okviru zdravstvene reforme radi na prevođenju domova zdravlja na trezorski sistem poslovanja, te da bi do kraja ove godine trebao biti okončan ovaj posao, u dijelu koji se odnosi na domove zdravlja.

Takođe, naglašeno je da je projekat revitalizacije Željeznica Republiuke Srpske primjer dobre saradnje sa Svjetskom bankom čija realizacija je dala mnogo benefita u razvoju ovog resursa.

Tokom sastanka, predstavnici Svjetske banke iskazali su interes za realizaciju novog projekta iz oblasti zdravstvene zaštite, a, kad je riječ o saobraćaju, prenijeli su spremnost EU da podrži izradu tehničke revizije u vezi projekta izgradnje saobraćajnice Foča – Šćepan Polje.

Sastzanku su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministar rada i boračko invalidske zaštite Danijel Egić.