latinica  ћирилица
14/03/2024 |  18:11 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

Novaković Bursać i Zovko: Prepoznat napredak koji je ostvarila BiH

Raspravom o stanju ispunjenosti 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u Evropskom parlamentu u Strazburu danas je završena četvrta sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta.
Sjednica u Strazburu - Foto: Ustupljena fotografija
Sjednica u StrazburuFoto: Ustupljena fotografija

Zamjenice predsjedavajućeg Snježana Novaković Bursać (Parlamentarna skupština BiH) i Željana Zovko (Evropski parlament) istakle su u zajedničkoj izjavi da će se ponovo sastati prije evropskih izbora.

- Kada smo se prošlog oktobra ponovno okupili u Sarajevu nakon dugog perioda bez sastanaka, saglasili smo se da nećemo dozvoliti da se to ponovi. Kao znak naše odlučnosti da ne gubimo ponovo stečeni zamah u međuparlamentarnim odnosima i udahnemo novi život parlamentarnoj dimenziji procesa integracije BiH u EU, dogovorili smo da se ponovo sastanemo u Strazburu prije evropskih izbora 2024 - navele su izjavi.

Naglasile su da su otvorene i iskrene rasprave još jednom dokazale da su direktni kontakti licem u lice ključni ako se žele razviti odnosi zasnovani na povjerenju.

U zajedničkoj izjavi se dodaje da je mnogo zaključaka sa ovog sastanka za obje delegacije.

- U svom saopštenju iz 2023. o politici proširenja EU, Komisija je preporučila otvaranje pregovora o pristupanju BiH EU onda kada se postigne potreban stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Prepoznajemo napredak koji je ostvarila BiH, što je navelo Komisiju da preporuči otvaranje pristupnih pregovora bez dodatnih uslova - navodi se u izjavi.

Istakle su da podstiču Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji izborni zakon u skladu sa presudama domaćih i međunarodnih sudova.

- Iako pozdravljamo to što je u izvještaju o zemlji iz novembra 2023. ključni prioritet broj 3 označen kao dovršen, kao direktni rezultat našeg uspješnog sastanka u Sarajevu, znamo da je još mnogo toga potrebno učiniti kako bi se ispunili mnogi drugi ključni prioriteti i koraci, posebno u ključnim oblastima kao što su demokratija, vladavina prava i zaštita ljudskih prava svih građana - dodaje se.

Navodi se da će pristupanje EU ostati proces koji se zasniva na zaslugama.

- I koji je čvrsto usidren u kriterijumima iz Kopenhagena. Evropski parlament je spreman da podrži BiH i njene građane na putu ka članstvu u EU uz puno poštovanje mehanizma koordinacije za proces integracije u EU kako je dogovoreno u BiH. Radujemo se nastavku redovnih sastanaka SAPC-a EU-BiH što je prije moguće nakon evropskih izbora - zaključuje se u zajedničkoj izjavi.