latinica  ћирилица
14/03/2024 |  19:04 ⇒ 19:29 | Autor: SRNA

Јapan: Zemljotres nije izazvao promjene u nivou radijacije

Zemljotres magnitude 5,8 stepeni po Rihterovoj skali koji je pogodio dijelove sjeveroistočnog Јapana nije izazvao nikakve vanredne situacije u lokalnim nuklearnim postrojenjima, rekli su zvaničnici.
NE Fukušima (foto: EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT) -
NE Fukušima (foto: EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT)

Elektro kompanija "Tokio eletrik pauer", koja je vlasnik nuklearke "Fukušima" je posebno saopštila da zemljotres nije izazvao nikakvu štetu u zatvorenoj nuklearnoj elektrani "Fukušima-1" i da nije bilo prijavljenih promjena u nivou radijacije u toj oblasti.

Zemljotres magnitude 5,8 stepeni po Rihterovoj skali potresao je sjeveroistočnu japansku prefekturu Fukušimu, saopštila je meteorološka agencija te zemlje.

Prije potresa, koji su bili usredsređeni na Fukušimu, mještani su dobili upozorenja od nacionalnog sistema za upozorenje na zemljotres. Seizmolozi su izdali upozorenje na cunami nakon zemljotresa, ali su ga povukli samo nekoliko minuta kasnije. Potres se osjetio i u Tokiju.

Nema izvještaja o žrtvama ili šteti, kao ni o bilo kakvim vanrednim situacijama u nuklearnoj elektrani "Fukušima", navodi TASS.