latinica  ћирилица
14/03/2024 |  19:19 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Brigu o mališanima u Petrovu preuzele članice Kola srpskih sestara (VIDEO)

Problem čuvanja djece zaposlenih roditelja, u Petrovo su riješili na jedinstven način.
Igraonica i dnevni boravak za djecu u Kolu srpskih sestara - Foto: RTRS
Igraonica i dnevni boravak za djecu u Kolu srpskih sestaraFoto: RTRS

Brigu o mališanima preuzele su članice Kola srpskih sestara Sveta Marija Magdalena i u svojim prostorijama organizovale igraonicu i dnevni boravak.

Dok im roditelji rade, brigu o njima vode tete iz Kola srpskih sestara. Nisu vrtić, ali skoro sve je isto. Igračke i zanimacije, obrok, spavanje, pa i poneka suzica, dok ne dođu roditelji s posla. Svoju dvogodišnju kćerku na čuvanje ostavlja i Vanja Tripunović.

- Imamo i bake na raspolaganju, nek su nam žive i zdrave ali mislim da je djeci ovdje zaista lijepo - kaže Vanja Tripunović iz Petrova.

Nekada su bile medicinske sestre, matičarke, ekonomisti, a danas su samo tete. I gotovo sve su bake, pa i te kako imaju iskustva u čuvanju mališana.

- Uvijek je neko bio tako manji u porodici imože se što se tiče pelena, jesmo mi malo starije i u godinama i sve smo u penziji ali snalazimo se - rekla je Јelena Baji članica KSS Sveta Marija Magdalena.

- Nije nam teško za našu djecu i omladinu, bitno je da ih ima, hvala Bogu što imamo djece i što nam se omladina zadržava tu - dodala je Dragana Stjepanović predsjednica KSS Sveta Marija Magdalena.

Od ideje, da čuvaju nekoliko mališana dok se ne proširi vrtić, za kratko vrijeme došlo se do cifre od 18 dječaka i djevojčica. Kažu, može do 20, jer za više nemaju kapaciteta. Nešto od potrebnih stvari su kupili, nešto dobili, a imaju i kuhinju u kojoj glavnu riječ ima teta Milica. Obroke priprema po meniju iz vrtića.

Slatke muke opština Petrovo ima još od 2021. kada je ovdje po prvi put otvoren vrtić ,opremljen sredstvima iz kabineta tadašnje predsjednice Srpske Željke Cvijanović. Tražilo se mjesto više, pa je na listi čekanja bilo više od 20 mališana. Taj problem je trenutno premošten uz pomoć Kola.

- Јa se nadam da ćemo u budućnosti uspjeti da proširimo gore vrtić gdje bi sa proširenjem i igraonicom zadovoljili naše potrebe što se tiče opštine Petrovo - kaže načelnik opštine Petrovo Ozren Petković.

Tete iz Kola stignu da obave i ostale aktivnosti. Redovno se sastaju u radionici gdje tkaju, pletu, izrađuju nakit i razne ukrase. Ipak, čuvanje mališana, kažu, poseban je osjećaj, ali i odgovornost.