latinica  ћирилица
15/03/2024 |  08:19 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Koliko je važno podići svijest o problemu nasilja među djecom i mladima? (VIDEO)

Dodatne alarme upozorenja i važnost borbe protiv vršnjačkog nasilja pokrenuo je novi slučaj nasilja među učenicima u Banjaluci. Nažalost, jedan učenik pretukao je svog vršnjaka iz istog razreda. Ovaj incident ponovo nas navodi na razmišljanje o tome koliko je važno podići svijest o problemu nasilja među djecom i mladima.
Vršnjačko nasilje - Foto: RTRS
Vršnjačko nasiljeFoto: RTRS

Kako se škole i društvo mogu nositi sa ovim izazovom? Kako zaštititi našu djecu i stvoriti sigurno okruženje za njihov razvoj?

Za naš Јutarnji program govorili su, ombudsman za djecu Republike Srpske, Gordana Rajić, inspektor u Upravi policije MUP-a Republike Srpske Nevena Radić, direktor Republičko-pedagoškog zavoda Srpske, Slađana Tanasić i profesor komunikologije na Fakultetu političkih nauka banjalučkog Univerziteta, Dragana Trninić.

- Evidentno je da imamo pojavu vršnjačkog nasilja. Povećan je i broj prijava vršnjačkog nasilja. Nasilje među djecom postoji, o ovoj temi treba da se govori na stručan način. Postoje tri osnovna oblika nasilja, prema sebi, prema drugom i kolektivno nasilje - istakla je Tanasić.

Trninićeva je dodala da društvene mreže takođe predstavljaju jedan kanal informisanosti, na kojem se nažalost mogu dijeliti i loše stvari, odnosno da osim za pravovremeno informisanje, društvene mreže imaju i negativnu stranu.

- Ukoliko djeca nisu pripremljena na društvene mreže, neinformisana, mogu da doprinesu vršnjačkom nasilju - dodaje Trninićeva.

Inspektor u Upravi policije MUP-a je dodala da MUP Srpske čini sve na polju zaštite djece od vršnjačkog nasilja.

- Ne smijemo zaboraviti da nasilnik takođe treba da dobije određene mjere. Јedno blagovoremeno adekvatno edukacijom od ranih godina, ne samo djece nego i roditelja, kao i cijeli sistem mjera preventivnosti mogu da spriječe vršnjačko nasilje - dodaje Radićeva.

Rajićeva je istakla da mjere prevencije u svakom slučaju treba da budu definisane zakonom.

- Sa učenicima radimo radionice, gdje edukujemo djecu o nasilju i kako prepoznati i reagovati kad se ono desi - navodi Rajićeva.

Doktor Tatjana Marković, dječiji psihologom, potvrdila je da postoji ekspanzija vršnjačkog nasilja.

- Mislim da je procenat vršnjačkog nasilja, sličan kao i u prošlosti, ali ono što se razlikuje jeste prepoznavanje i brže reagovanje na nasilje. Sve više su dostupne i informacije, češće saznajemo ovakve stvari, u odnosu i ranije - istakla je Markovićeva.