latinica  ћирилица
15/03/2024 |  11:24 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Srpska parlamentarna delegacija posmatra izbore u Rusiji

Rusija veoma cijeni poziciju Srbije u vezi sa sankcijama koje su zapadne zemlje nezakonito uvele protiv Ruske Federacije, a srpski poslanici su visoko ocijenili nivo bilateralnih odnosa i izrazili spremnost da nastave kontakte sa ruskim kolegama, ocijenjeno je nakon prijema u Moskvi za delegaciju Skupštine Srbije u Savjetu Federacije Federalne skupštine Rusije.
Izbori u Rusiji (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ilustracija) -
Izbori u Rusiji (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV/ilustracija)

Petočlanu delegaciju Srbije čine srpski poslanici Milimir Vujadinović i Vladimir Đukanović iz Srpske napredne stranke, Bojan Torbica iz Pokreta socijalista, Lidija Šarac iz Srpske narodne partije i Dijana Radović, saopštio je Savjet Federacije.

Delegacija Skupštine Srbije doputovala je u Moskvu gdje će poslanici biti posmatrači na izborima za predsjednika Rusije.

Srpska delegacija sastala se sa šefom grupe za saradnju Savjeta Federacije i Narodne skupštine Srbije Elenom Atanasjevom i članom Savjeta Olgom Epifanovom.

Atanasjeva je istakla poseban odnos Rusije i Srbije navodeći da je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu i naglasila da ruski senatori smatraju da međuparlamentarna saradnja sa Srbijom jača u svim oblastima.

- U Savjetu Federacije formirana je i djeluje Grupa prijateljstva sa Narodnom skupštinom Srbije, koja broji više od dvadeset članova. Neophodno je promovisati razvoj međuregionalnih veza Srbije i Rusije, jačati interakciju javnih, ženskih i omladinskih organizacija - rekla je Atanasjeva, a saopšteno je iz Savjeta Federacije.

Srpski poslanici su visoko ocijenili nivo bilateralnih odnosa i izrazili spremnost da nastave kontakte sa ruskim kolegama.

Milimir Vujadinović, koji je šef srpske parlamentarne delegacije, kaže da su na sastanku istakli značaj daljeg razvoja rusko-srpskih odnosa, koji se definitivno nalaze pod velikim pritiskom, zbog političkih i vojnih sukoba, čiji se epicentar danas nalazi na istoku Evrope.

- Veliki je ponos i u ovom svjetskom centru, čuti pohvale i poštovanje, za politički stav koji jedino Srbija danas izražava u Evropi, a zasniva se na neutralnosti i čuvanju političke nezavisnosti Srbije i samostalnom donošenju odluka, isključivo u interesu i na korist Srbije i srpskog naroda, pri tom neprestano apelujići i radeći za mir i rješavanje svih sukoba pregovorima. Taj uspeh svakako jeste zasluga političkih odluka srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i SNS-a na čelu sa predsjednikom Milošem Vučevićem - istakao je Vujadinović.

On je dodao da se delegacija Srbije još jednom zahvalila za pomoć Srbiji u borbi za očuvanje Kosova i Metohije, kao i na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazumima, te zamolila za nastavak takve politike na nivou Savjeta Federacije.

U Rusiji je počelo glasanje na izborima za predsjednika Rusije. Prvi će svoje pravo glasa iskoristiti stanovnici Kamčatke, gdje su biračka mjesta već otvorena – glasaće se od 8.00 do 20.00 časova od 15. do 17. marta.

Centralna izborna komisija /CIK/ je registrovala četiri predsjednička kandidata Nikolaj Haritonov /Komunistička partija/, Leonid Slucki /LDPR/, Vladislav Davankov /Novi ljudi/ i Vladimir Putin samostalni kandidat.

Za izbore je pripremljeno više od 94.000 biračkih mjesta i odštampano 113,6 miliona glasačkih listića. Moći će se glasati i elektronskim putem, ako se birač prethodno registrovao u navedenom sistemu.

CIK će saopštiti preliminarne rezultate glasanja ujutro, 18. marta. Komisija će izaći sa prvim rezultatima u 21:00 čas u nedjelju, 17. marta.