latinica  ћирилица
15/03/2024 |  11:55 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Zbog prijetnji terorističkim napadom uhapšen maloljetnik u Trebinju; Prilikom pretresa pronađene šeme (FOTO/VIDEO)

Maloljetnik iz Bileće uhapšen je zbog planiranja terorističkog napada na jednoj od srednjih škola u Trebinju. Doveden je u Republičko tužilaštvo gdje će u prisustvu roditelja i stručnih osoba biti ispitan, nakon čega će biti odlučeno o daljim mjerama protiv njega.
Učenici - Foto: RTRS
UčeniciFoto: RTRS

Nakon što su informacije procurile u javnost, uznemirile su roditelje pa veliki broj učenika jutros nije došao u školu niti u vrtiće. U policiji kažu da su brzim i efikasnim radom otkrili maloljetnika, te da je bezbjednosna situacija pod kontrolom.

Uhapšen je maloljetnik iz Bileće koji ne pohađa nastavu u Trebinju. On je u videu na društvenoj mreži Tik-Tok najavio teroristički napad na trebinjsku školu, rečeno je u PU Trebinje.

- Uhapšeno je maloljetno lice iz Bileće koje je počinilo krivično djelo terorizam u pokušaju. Istražene radnje dovele su nas do lica iz Bileće - istakao je Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Policija je prilikom hapšenja i pretresa kod maloljetnog lica pronašla materijal koji dokazuje da je imao plan.

- Prilikom pretresa pronašli smo šemu i predmete koji ukazuju na teroristički napad. Lice smo lišili slobode i predali Tužilaštvu - navodi Laketa.

Informacije koje su od sinoć kružile na društvenim mrežama u Trebinju, uznemirile su javnost. Mnogi roditelji, uplašeni zbog svega, nisu djecu poslali u školu, ali ni u vrtiće.

Nadležni u školama kažu da nije dobro nasjedati na neprovjerene informacije. Mora, kažu, da se zna postupak u ovakvim slučajevima.

- Govori o tome kako trebamo reagovati u ovakvim situacijama, kome se i kako obratiti, da ne bi bilo panike bez razloga - navodi predsjednik Aktiva direktora regije Hercegovine Milorad Nadažnig.

Ovo je još jedna potvrda da je neophodan pojačan roditeljski nadzor nad aktivnostima njihove djece na internetu i društvenim mrežama.

Posljedice mogu biti katastrofalne.