latinica  ћирилица
15/03/2024 |  12:40 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Poslanici iz NSRS posmatrači na izborima u Rusiji (FOTO)

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica i savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Siniša Vidović biće posmatrači na izborima za predsjednika Ruske Federacije, koji će biti održani 17. marta 2024. godine.
Mazalica i Vujičić u Moskvi - Foto: Ustupljena fotografija
Mazalica i Vujičić u MoskviFoto: Ustupljena fotografija

Zvaničan poziv predstavnicima Narodne skupštine Republike Srpske su poslali predsjednik Savjeta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko i predsjednika Državne dume Federalne Skupštine Ruske Federacije Vjačeslava Volodina.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, rekao je da izborni proces protiče transparentno uz prisustvo međunarodnih posmatrača i da za ovaj događaj vlada veliko interesovanje domaće i svjetske javnosti.

Mazalica i Vujičić (Foto: Ustupljena fotografija)

- Ovdje u Nižnjenovgorodskoj oblasti pratimo izbore u Glavnom centru za praćenje izbora. Ovo je samo jedna od oblasti u kojoj su prisutni međunarodni posmatrači. Prisutni su posmatrači iz Evrope, Azije, Јužne Amerike i Afrike. Naš utisak je da izbori protiču transparentno, a izbori i način glasanja su modernizovani u odnosu i na evropske standarde - rekao je Mazalica.

Sa Mazalicom u Ruskoj Federaciji, takođe kao posmatrač, boravi i poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Miroslav Vujičić, a predsjedničke izbore prati još oko 1.000 međunarodnih posmatrača.

- Srđan Mazalica i ja posmatramo 8. predsjedničke izbore u Nižemu Novgorodu koji ima oko 3. miliona glasača. Izbori teku u skladu sa zakonom i specifičnostima Rusije koja ima više vremenskih zona. Bili smo u Centru za kontrolu Niženovogoradske oblasti gdje je prisutno 6.000 posmatrača na 2.500 biračkih mjesta. Na biračkim mjestima koje smo obišli glasanje teče mirno bez bilo kakvih problema - kazao je Vujičić.

Siniša Vidović, savjetnik predsjednika NSRS, biće takođe posmtarač na predsjedničkim izborima u Rusiji koji su danas počeli a trajaće do 17. marta.

- Velika je odgovornost biti danas posmatrač na izborima u koje su uprte oči cijeloga svijeta - izjavio je Vidović.

Na predsjedničkim izborima u Rusiji pravo glasa ima više od 112. miliona glasača.

Četiri kandidata učestvuju u trci za izbor predsjednika od čega su tri kandidata nominovale partije dok je jedan je nezavisni kandidat: Leonid Slutski Liberalno-demokratska partija, Vladislav Dankov "Novi Ljudi" i Nikolaj Haritonov Komunistička partija, dok je dok je aktuelni predsjednik Rusije Vladimir Putin nezavisni kandidat.