latinica  ћирилица
15/03/2024 |  15:44 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Stojičić: Učinjeno mnogo na prevenciji nasilja u školama

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je Vlada Srpske, donošenjem programa i mjera, učinila mnogo na stvaranju uslova za prevenciju nasilja u osnovnim i srednjim školama i da je konstantno posvećena njihovoj realizaciji i praćenju.
Željka Stojičić - Foto: Ustupljena fotografija
Željka StojičićFoto: Ustupljena fotografija

Stojičićeva je, povodom saznanja da je maloljetno lice pripremalo teroristički akt na jednu srednju školu u Trebinju, rekla novinarima u Zvorniku da su odmah reagovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i, u skladu sa svojim ovlašćenjima, uradili sve što je trebalo.

- Resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske veoma su posvećeni realizaciji programa mjera - rekla je Stojičićeva i dodala da će u toku naredne sedmice biti potpisan objedinjen protokol koji će još bolje definisati mjere prevencije, ali i sve druge mjere koje se preduzimaju nakon neželjenog događaja.

Ona je dodala da u takvim slučajevima ni ostale škole, nakon događanja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", ne mogu da ostanu imune na prijetnje, te istakla da i u školama treba razgovarati sa učenicima i o takvim pojavama kao što su prijetnje.

- Vjerujemo da ćemo animirati u punom kapacitetu i obrazovne ustanove, ali i kompletnu javnost, jer ne može sve da postigne resorno ministarstvo u smislu da da puni efekat ako kompletna javnost i društvena zajednica ne urade, svako iz svog segmenta, dio posla - rekla je Stojičićeva.