latinica  ћирилица
15/03/2024 |  16:17 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

U Domu zdravlja Banjaluka počela preventivna akcija "Za majku i kćerke" (VIDEO)

U banjalučkom Domu zdravlja prvi put je organizovana akcija preventivnih ginekoloških pregleda i vakcinacije protiv humanog papiloma virusa "Za majku i kćerke" .
Kampanja Doma zdravlja - Foto: RTRS
Kampanja Doma zdravljaFoto: RTRS

Cilj je ukazivanje na značaj preventivnih pregleda i brige za reproduktivno zdravlje žena.

Besplatni ginekološki pregledi organizovani su za majke iznad 25 godina, koje u prethodne dvije godine nisu radile PAPA test, kao i vakcinacija za djevojčice od 11 do 15 godine protiv humanog papiloma virusa, rekli su iz Doma zdravlja.

Dodaju da je prevencija ključ zdravlja.

- Mjesec mart je posvećen ženama i kampanja je organizovana s tim ciljem. Karcinom grlića materice je po učestalosti u svijetu među ženama na četvrtom mjestu, dok je u Evropi na petom mjestu i predstavlja veliki zdravstveni poblem. Cilj je da se vakciniše više od 90 odsto djece, odnosno djevojčoca do 15 godina - rekla je Radmila Stevandić Begović, specijalista porodične medicine i subspecijalista epidemije zaraznih bolesti.

Biljana Dizdar, majka djevojčice od 14 godina kaže da je kćerku savjetovala da se vakciniše jer želi da bude zdrava i zaštićena od brojnih opasnih bolesti. Dodaje da je posebno značajno što su vakcine dostupne u Republici Srpskoj.

- Želim zdraviju budućnost za voju djecu, vidjevši koliko je bolest upravo ovog tipa prisutna. Јa sam odlučila da zaštitim upravo svoje dijete. Јa sam odlučila da zaštitim svoje dijete samim tim što roditelji sada imaju mogućnost da besplatno vakcinišu svoje dijete, a neki roditelji su čak i u druge države vodili da ih vakcinišu protiv HPV virusa - navodi Dizdar.

Opširnije u videu: