latinica  ћирилица
15/03/2024 |  16:24 ⇒ 21:56 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH uputilo urgenciju: Služba za zajedničke poslove odmah da počne sa uređenjem prostora oko zgrade

Tužilaštvo BiH u ovom trenutku ima potrebu za uređenjem okolnog prostora oko zgrade, s obzirom na to da prostor oko zgrade Tužilaštva BiH duži vremenski period nije adekvatno održavan, na njemu se nalazi dosta smeća i rastinja koje je potrebno ukloniti, ističe se u urgenciji od 28. februara 2024 godine, koju je Tužilaštvo uputilo Službi za zajedničke poslove institucija BiH.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

-  I ponovo se obraćamo sa zahtjevima da se odmah uspostavi redovno i uredno izvršavanja poslova iz djelokruga rada Službe u prostorijama Tužilaštva BiH, a prema iskazanim potrebama Tužilaštva - naglašava se u urgenciji.

Naglasili su da Tužilaštvo BiH ima znatne prostorne kapacitete i opremu koju je potrebno održavati upravo zbog zakonom određenih nadležnosti Službe.

- Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Tužilaštva BiH nije predviđeno nijedno radno mjesto za poslove koji spadaju u redovne nadležnosti Službe, zbog čega Tužilaštvo i nema zaposlenike koji su kvalifikovani i adekvatno obučeni za obavljanje ovakvih poslova - istakli su.

Podsjećaju da je Tužilaštvo BiH  19. oktobra 2023. godine uputilo Službi za zajedničke poslove institucija BiH i Savjetu ministara  zahtjev za hitnim uspostavljanjem redovnog pružanja usluga iz nadležnosti Službe u zgradama Tužilaštva BiH, a koji po svojoj prirodi spada u djelokrug zajedničkih poslova.

- Zahtjev je podnesen iz razloga što je Tužilaštvo BiH u prethodnom periodu u nekoliko navrata zatražilo da Služba za potrebe Tužilaštva BiH obavi poslove iz nadležnosti Odjela za mašinska postrojenja i instalacije koji je uspostavljen da obavlja poslove tekućeg održavanja objekata, instalacija, uređaja, zagrijavanje i klimatizaciju radnog prostora, te Odjela za podršku pravosudnim institucijama BiH koji obavljaju održavanje objekata i infrastrukture, instalacija i uređaja, rukovođenje, upravljanje i unaprjeđivanje postojećih infrastrukturnih sistema i opreme unutar Kompleksa (sistem grijanja i hlađenja, elektrosistemi, hidrosistemi), a da Služba ovim zahtevima nije odgovorila i nije pristupila njihovoj realizaciji - navodi se u urgenciji.

Ističe se da Tužilaštvo BiH do danas nije primilo odgovor po upućenom Zahtjevu.

- Niti je u međuvremenu od strane Službe došlo do pružanja usluga iz njenih nadležnosti, a koje su potrebne da se pruže i izvrše prema Tužilaštvu, zbog čega je Tužilaštvo konstantno prinuđeno samostalno, o svom trošku, angažuje treće osobe da za potrebe Tužilaštva obave poslove koje je po zakonu Službe u obavezi izvršiti - naglašava se u urgenciji.