latinica  ћирилица
15/03/2024 |  18:41 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Putin odlikovao vladiku Јefrema Ordenom družbe (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlikovao je Ordenom družbe vladiku banjalučkog Јefrema. Orden je uručio ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.
Zvaničnici sa vladikom Јefremom - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Zvaničnici sa vladikom ЈefremomFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ovom svečanom činu prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, te gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je večeras da Njegovo preosveštevstvo episkop banjalučki Јefrem gradi mostove prijateljstva i bratske ljubavi između vjernika u Rusiji i Republici Srpskoj, što Moskva smatra kamenom temeljcem rusko-srpskog duhovnog jedinstva.

- Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo da Vam u ime predsjednika Ruske Federacije uručim visoku državnu nagradu - Orden družbe za veliki doprinos jačanju prijateljstva i saradnje između naroda Rusije i BiH, kao i za očuvanje rusko-srpskog duhovnog jedinstva - rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je istakao da je simbolika da se u martu ove godine navršava 30 godina od uspostavljanja ove nagrade u Rusiji i 60 godina od kako je episkop Јefrem postao iskušenik u manastiru Srpske pravoslavne crkve.

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu što mu je dodijelio Orden družbe, ocijenivši da su duhovne i nacionalne veze ruskog i srpskog naroda jake i neraskidive.

- Predsjednik Putin je očigledno posredno ili neposredno ocijenio moje male zasluge vrijedne pažnje i odlikovanja, što prihvatam sa zahvalnošću. Hvala veliki čovječe, nado svih miroljubivih naroda. Hvala vam za sve što činite velikom ruskom narodu i cijelom čovječanstvu - rekao je episkop Јefrem.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem dugo godina predano radi na zajedničkim vezama srpskog i ruskog naroda.

Orden družbe je ustanovljen ukazom predsjednika Ruske Federacije 1994. godine.

Zvaničnici sa vladikom Јefremom (predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Do sada su nagrađivani kako strani, tako i državljani Rusije – za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumijevanja među narodima.

Zvaničnici sa vladikom Јefremom (foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Nagrađivani su i za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura.

Zvaničnici sa vladikom Јefremom (foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )