latinica  ћирилица
16/03/2024 |  18:58 ⇒ 19:09 | Autor: SRNA

Vidović: Više načina glasanja u Rusiji može da bude primjer i za Balkan

Savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Siniša Vidović, koji u Rusiji boravi u svojstvu posmatrača predsjedničkih izbora, ocijenio je da izborni proces protiče u skladu sa demokratskim standardima, te da se građanima nudi više načina glasanja, što može da bude primjer i za zemlje Balkana.
Siniša Vidović - Foto: SRNA
Siniša VidovićFoto: SRNA

- Izbori u Rusiji protekli su u najboljem redu, sa štampanih 140 miliona biračkih listića. Primijetio sam da sve protiče u najboljem redu uz prisustvo policije na biračkim mjestima. Glasovi se broje i stavljaju u kutiju, slično kao u Srbiji, ali postoji i elektronski način glasanja - izjavio je Srni Vidović.

On je uočio da su na svim biračkim mjestima koja je posjetio birački odbori popunjeni posmatračima iz svih političkih partija u Rusiji, kako iz vlasti, tako i iz opozicije.

"Sam proces glasanja pruža primjer i za nas na Balkanu, jer se nudi više načina glasanja, uključujući konvencionalno i elektronsko glasanje. Svi građani imali su priliku da biraju na koji način žele da glasaju", naveo je Vidović.

On je istakao da su posmatrači došli iz različitih zemalja, uključujući Francusku i SAD, te da su posmatrači iz tih zemalja konstatovali da izbori protiču demokratski, čak i u većoj mjeri nego u njihovim zemljama.

- U razgovoru sa građanima Rusije jasno je da je Vladimir Putin apsolutni favorit na izborima, te je sasvim izvjesno da će on pobijediti sa velikom razlikom - zaključio je Vidović.

Delegacija iz Republike Srpske je jedna od delegacija iz 36 zemalja i pet međunarodnih organizacija koje će posmatrati predsjedničke izbore u Rusiji koji su počeli juče.

Prvi su svoje pravo glasa iskoristili stanovnici Kamčatke, a izbori u zemlji koja se proteže kroz 11 vremenskih zona trajaće do sutra naveče.

Centralna izborna komisija Rusije registrovala je četiri predsjednička kandidata: Nikolaj Haritonov /Komunistička partija/, Leonid Slucki /LDPR/, Vladislav Davankov /Novi ljudi/ i Vladimir Putin /samostalni kandidat/.

Za izbore je pripremljeno više od 94.000 biračkih mjesta i odštampano 113,6 miliona glasačkih listića.