latinica  ћирилица
16/03/2024 |  19:42 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

Zvornik: Festival veterana folklora okupio oko 400 učesnika iz Srbije i Srpske

U Zvorniku je večeras održan međunarodni festival veterana folklora na kome su učesvovala 22 kulturno-umjetnička društva iz Republike Srpske i Srbije sa oko 400 učesnika.
Zvornik - Međunarodni festival veterana folklora - Foto: SRNA
Zvornik - Međunarodni festival veterana folkloraFoto: SRNA

Festival pod sloganom "Hej, hej, zaigrajte i u kolu zapjevajte", koji je održan u Rekreativno-sportskom centru, otvorila je načelnik za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Biljana Milić, ističući da Gradska uprava podržava manifestacije koje doprinose očuvanju tradicije i razvoju kulture, kao što je ova.

- Vaš entuzijazam, energija, posvećenost, upornost i istrajnost u onome što volite je nešto čime treba svi da se vodimo - rekla je Milićeva i zahvalila učesnicima koji su došli iz svih krajeva Republike Srpske i Srbije.

Predstavnik KUD-a "Budućnost" iz Dobanovaca Nikola Stanišić rekao je novinarima da će se njegov ansambl zvorničkoj publici predstaviti igrama Binačke Morave, dodajući da su počastvovani što učestvuju na ovom festivalu.

On je zahvalio domaćinu na ljubaznosti i pozitivnoj atmosferi, te istakao da ovakve manifestacije treba podržavati i njegovati kao nematerijalno dobro ovog naroda.

Umjetnički rukovodilac KUD-a "Bratstvo" iz Istočnog Sarajeva Biljana Ristić rekla je da joj je čast i zadovoljstvo što je sa ansamblom u ovom gradu jer su Zvorničani dobri domaćini i dodala da će se predstaviti igrama iz Sarajevskog polja.

- Znam da ovdje ima mnogo Sarajlija koji su izbjegli iz svog grada i da su dobro prihvaćeni u Zvorniku, što nas čini srećnim - navela je Ristićeva.

Koreograf u KUD-u "Sveti Georgije" iz Banjaluke Marinko Koprena rekao je da će nastupiti sa krajiškim igrama i zahvalio domaćinu na dobrodošlici i odličnoj organizaciji festivala.

Predsjednik Ansambla narodnih igara i pjesama "Zvorničko kolo" iz Zvornika Svjetlana Petković, kao domaćin festivala, rekla je da je veoma važno održavati ovakve manifestacije da bi mlađa pokoljenja shvatila koliko su važni srpska tradicija, običaji i baština koja treba da bude putokaz generacijama koje dolaze.

- Onaj ko ne zna šta je prošlost, ne zna ni šta je budućnost - rekla je Petkovićeva i dodala da je festival počeo Zvorničkim kolom.

Ona je zahvalila svim učesnicima festivala veterana koji je već postao tradicionalan.

Prethodno su veterani folklora prošetali "stazama kralja Prvog Aleksandra Karađorđevića", a potom prodefilovali ulicama Zvornika.