latinica  ћирилица
18/03/2024 |  16:16 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Јasan stav iz Srpske na američke sankcije: Makar nas sve sankcionisali 9. januar će se slaviti (VIDEO)

I danas reagovanja na američke sankcije bliskim saradnicima predsjednika Republike Milorada Dodika. Iz Srpske stav da ovakva vrsta pritisaka nikada nije donijela ništa dobro, pogotovo ako ih uvode strane institucije. Nastaviće se slaviti 9. januar, Dan Republike Srpske, makar nas sve sankcionisali.
Simbol slobode - Foto: RTRS
Simbol slobodeFoto: RTRS

"Crna lista" američkih sankcija kod nas je lista ljudi koji su poštovani u narodu. "I dalje ću da radim kao i do sada" - ovo je stav Branislava Okuke koji se na listi sakcionisanih našao zbog proslave Dana Republike Srpske, a označen je i kao jedan od glavnih organizatora skupova "Granica postoji". Neću da budem dio projekta u kojem su oni zadali temu, kategoričan je Okuka jer ono što je njima značajno, nama nije.

- Nama je najznačanija Republika Srpska i bitisanje srpskog naroda unutar nje, ne postoji način da nas sankcionišu - navodi Okuka.

Protiv uvođenja bilo kakvih sankcija, bilo kojem službeniku sa bilo kojeg nivoa vlasti je potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić jer ,kaže, one nikada ne donose ništa dobro.

- U momentu kada BiH napreduje na evropskom putu, bilo koja strana administracija ne bi trebalo da donosi bilo kakve odluke o sankcijama naročito ne saradnicima, koji u ovom trenutku nisu javno izloženi, već su operativno zaduženi - navodi Pranjić.

Sankcijama se ništa ne postiže, a stranci moraju da odu iz BiH ukoliko žele da ova zemlja opstane, kaže ministar Vojin Mitrović. Sve je, dodaje, moguće ukoliko je riječ o donošenju jednostranih odluka koje ne poštuju međunarodno pravo i opšte pravne propise.

- Dozvolite nama da mi odlučujemo o našoj sudbini, kao što i vi odlučujete u vašim zemljama bez pomoći stranaca. Sankcije su pogrešna odluka bez obzira gdje su uvedene - dodaje Mitrović.

Kada je riječ o uplitanju stranaca u unutrašnja pitanja BiH, Republika Srpska ima jasan stav, podsjeća ministar Danijel Egić. Nedopustivi su stranci u Ustavnom sudu, kao i djelovanje pojedinih ambasada.

- Dan Republike je Dan Republike Srpske, to je 9. i to se ne može mijenjati, izražavam žaljenje ako to nekom smeta na neki način. Ali, jednostavno, 9. januara je stvorena Republika Srpska, mi ćemo to nastaviti da radimo, bez obzira taman sve nas koji smo bili i učestvovali u tome, dobili sankcije - ističe Egić.

Savjetnik predsjednika Branislav Okuka ističe i da je osim uvođenja sankcija, ugrožena i bezbjednost Dodika i svih koji mu pružaju podršku u Sarajevu. Navodi da postoje informacije da ispred Tužilaštva i Suda BiH postoje mikrofoni kojima se prisluškuju posjetioci pred ovom pravosudnom institucijom .