latinica  ћирилица
18/03/2024 |  19:14 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Rekordna dobit Elektroprivrede Republike Srpske; Za potrošače najjeftinija struja u Evropi (VIDEO)

Sa gotovo 145 miliona maraka, Elektroprivreda Republike Srpske u prošloj godini ostvarila je rekordnu dobit za 30 godina postojanja. Zbog pada cijena struje na tržištu, visokih proizvodnih u termo-elektranama i arbitražnog ishoda između RiTE Ugljevik i slovenačkog Elektro-gospodarstva, u ovoj godini prihodi će biti manji.
Dalekovod - Foto: RTRS
DalekovodFoto: RTRS

Elektroprivreda Srpske jedini je sistem u regionu koji ima najviše započetih i planiranih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije.

Јedan od njih je HE „Dabar“, koji ulazi u finalizaciju, i koji će, kada bude završen, koštati 668 miliona maraka, i HE „Mrsovo“, sa cijenom od 98 miliona maraka, čija izgradnja počinje u aprilu. HE Dabar, čija finansijska konstrukcija je zatvorena, izuzetno je složen projekat.

- Koštanje HE „Dabar“, kada se kaže 668 miliona, tu ulazi eksproprijacija od 50 miliona, izgradnja bivših tunela, to je kompleksan projekat - dodaje v.d. direktora MH Elektroprivreda Republike Srpske Luka Petrović.

Uskoro bi trebalo da stigne i prva oprema za prečistač uglja u RiTE Gacko, koji će biti u upotrebi od naredne godine. Sporna pitanja između RiTE Gacko i Hrvatske elektroprivrede, i Hidroelektrana na Trebišnjici i HE Dubrovnik, odnosno dvije elektroprivrede, ne mogu se miješati. Ako postoje, sporovi će se pokušati riješiti mirnim putem, a ako ne, onda postoji arbitraža. Značajno su smanjeni distributivni gubici, ali nisu ni beznačajni.

- Recimo 2015. godine je bilo 11,68 odsto, a 2023. godine je to 9,04 odsto, ili 362 gigavatčasa, to nije zanemarljivo - navodi izvršni direktor za tehničke poslove MH Elektroprivreda Srpske Ivan Koprivica.

Elektroprivreda je i najveći snabdjevač u Republici Srpskoj.

- Ukupno smo kupcima fakturisali 748 miliona, od čega 345 miliona privredi, a 403 miliona javnom snabdijevanju, odnosno domaćinstvima - napominje izvršni direktor za snabdijevanje, MH ERS Zoran Vuković.

OFF Potvrđeno je da se cijena električne energije za domaće potrošače neće mijenjati u ovoj godini, i da će i dalje biti najniža u regionu. Istaknuto je da se u Parlamentarnoj skupštini BiH očekuje izmjena Zakona o PDV-u, kako bi mogao da bude proveden projekat „prozjumera“ – proizvođača-potrošača struje, koji bi na svojim objektima instalirali male solarne elektrane.