latinica  ћирилица
18/03/2024 |  21:18 ⇒ 22:48 | Autor: SRNA

Petrović: RiTE "Ugljevik" ima uglja za iskop za sljedećih 12 godina

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je da Rudnik i Termoelektrana Ugljevik za iskop ima količine uglja za sljedećih 12 godina.
Luka Petrović - Foto: RTRS
Luka PetrovićFoto: RTRS

Za RiTe Ugljevik je osigurana budućnost iskopa uglja i količine uglja za sljedećih 12 godina, a u potpisanom sporazumu navedeno je da će u narednih 60 dana učiniti sve neophodne aktivnosti da bi se utvrdilo odakle ćemo se snabdjeti količinama uglja, iz kog dijela polja, i da sigurnost termoelektrane bude do 2050. godinem - rekao je Petrović u Trebinju komentarišući štrajk radnika Rite Ugljevik.

On je dodao da vjerovatno neko podgrijava atmosferu na nerealnim osnovama.

Petrović je rekao da je spreman lično da u Ugljeviku objasni radnicima proceduru i ono što je rečeno posredstvom nadležnog ministarstva kako se dijeli i oduzima koncesija, jer je to glavno pitanje protesta radnika.

- Zašto bismo ulagali u sistem za odsumporavanje dimnih gasova 85 miliona evra da ne mislimo da termoelektrana treba da radi do 2039. ili 2050. godine minimalno - rekao je Petrović.

On vjeruje da radnici neće zaustaviti termoelektranu Ugljevik, niti iskop uglja, jer bi to značilo da neće imati prihode, a to dovodi ovo preduzeće i opštinu u mnogo težu situaciju nego što je danas.

- Mislim da imamo prostora i vremena. Trebamo dati svako svojoj strani rokove za argumentovano rješavanje svih tema, ne samo teme koncesionog polja ili održavanja sistema, kupovine dodatne mehanizacije, treba da vidimo i od čega, i gdje nam je mjesto u cijelom regionu - rekao je Petrović.

On je rekao da je domaća termoelektrična energija jeftinija od ostale, ali i da se prodaje mnogo jeftinije građanima i privredi od svih ostalih.

Petrović je rekao da je ERS prošle godine uplatio RiTE "Ugljeviku" 202 miliona KM, a ovo preduzeće je u proizvodnji ostvarilo 198 miliona KM, te da su u novembru 2022. godine povećali plate minimalno 10 odsto, a ove godine su dodatno povećali plate svim radnicima.

Radnici RiTE "Ugljevik" stupili su u štrajk, a njihovi zahtjevi su da se obezbijede količine uglja do 2050. godine, odnosno nesmetan rad termoelektrane, i da poslodavac preduzme sve aktivnosti da se ležište uglja Ugljevik istok 2 kroz koncesiju dodijeli rudniku.