latinica  ћирилица
19/03/2024 |  10:09 ⇒ 11:26 | Autor: SRNA

ERS jedina na Balkanu sa toliko započetih investicija

Elektroprivreda Republike Srpske je jedino elektroprivredno preduzeće na Balkanu koja ima toliko započetih javnih investicija, izjavio je generalni direktor tog preduzeća Luka Petrović.
Elektroprivreda Republike Srpske - Foto: RTRS
Elektroprivreda Republike SrpskeFoto: RTRS

- Za razliku od susjednih država gdje su značajne privatne investicije, kod nas je javni sektor u prednosti kada je riječ o investiranju - rekao je Petrović.

On je napomenuo da je ERS otvorio niz investicija koje su u prošloj godini dijelom i finansirali, kao što je zatvaranje finansijske konstrukcije za kreditni aranžman za Hidroelektranu /HE/ "Dabar".

- ERS je povećanjem udjela akcija u HET-u, pošto je sada Republika Srpska vlasnik 86,4 odsto akcija u HET-u, i injektiranjem u HE Dabar 92,8 miliona KM, stvorila uslov da se aktivira kreditni aranžman sa kineskom Eksim bankom od 189 miliona evra za taj projekat - rekao je Petrović za Srnu.

On je ukazao da je HE "Dabar" veoma složen projekat, vrijedan 668 miliona KM, koji obuhvata i formiranje akumulacionog jezera sa branom Pošćenje, hidromehaničku opremu za ispuštanje voda, dva nasipa, tunel od 12 kilometara, mašinsku zgradu i tri agregata, kanal od 5,5 kilometara kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabar-Fatnica.

Petrović je rekao da su od važnih investicija prošle godine potpisali veoma značajan ugovor za izgradnju složenog postrojenja za prečišćavanje uglja u termoelektrani u Gacku, vrijednog 69 miliona KM, a koje ima više od dva miliona kilograma čelika i obuhvata drobilično postrojenje sa mlinovima, trakaste transportere, čime će se dnevno dobiti najmanje 6.000 tona "čistog uglja".

Time će se, kako je rekao Petrović, povećati snaga gatačke termoelektrane sa sadašnjih 180 na 220 ili 240 megavata, koja će tako moći da proizvode dodatne količine struje i stvori nove prihode, a takvo ulaganje će moći da se povrati već za šest, sedam godina.

Izvršni direktor za razvoj i investicije u ERS-u Јovica Vlatković naveo je da je u prethodnom periodu ERS započeo 15 novih projekata i investicija u obnovljive izvore energije, među kojima su hidroelektrane "Dabar", "Mrsovo", "Buk Bijela", "Bileća", "Cijevna tri", "Bistrica", kao i solarne elektrane "Trebinje 1,2 i 3", "Ljubinje tri" i vjetroelektrane "Hrgud", "Trusina“ i "Radimlje".

Vlatković je istakao da bi nakon realizacije tih investicija udio "zelene energije" u ERS-u trebalo da iznosi 65 odsto, čime ERS pokazuje da je oprijedeljen za ulaganje u obnovljive izvore energije.

On je dodao da je, osim toga, planirano ulaganje od oko 202 miliona KM u dvije termoelektrane u Gacku i Ugljeviku, kao i ugradnja elektrofiltera u gatačkoj termoelektrani.

Izvršni direktor za tehničke poslove u ERS-u Ivan Koprivica najavio je i da će ERS u narednom periodu uložiti i oko 30 miliona KM u distributivnu mrežu radi smanjenja gubitaka i povećanje kvaliteta isporučene struje.

Koprivica je istakao da će ERS uskoro rapisati i javni poziv kako bi ponudili malim elektranama "da se vrate pod njihovo okrilje" i da ERS od njih otkupljuje struju koja bi bila nešto niža od tržišne.

Prema njegovim riječima, ERS je opredijeljen da smanji udio proizvodnje struje iz fosilnih goriva, te se zalaže za postepeno prilagođavanje procesu dekarbonizacije.