latinica  ћирилица
19/03/2024 |  11:48 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

Raković: Vaskršnji sabor - jačanje samopouzdanja srpskog naroda

Manifestacija jedinstva na velikom Vaskršnjem saboru Srbije i Republike Srpske uticaće na jačanje nacionalnog samopouzdanja Srba, izjavio je istoričar Aleksandar Raković.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

Raković je naglasio da je odluka o održavanju velikog Vaskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske u maju, koju su, uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha Porfirija, donijeli predsjednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik veoma dobra.

On je rekao da treba podržavati sve što predstavlja sabornost srpskog naroda, njegovo jedinstvo i ujedinjenje, dodajući da je odluka o održavanju Vaskršnjeg sabora u tom duhu.

- Sve što vodi ka tome da se zaštiti identitet srpskog naroda, da Srbi ostanu na svojim ognjištima i da se očuvaju ćirilica, srpsko pravoslavlje i ostali elementi identiteta srpskog naroda je jako važno. To doprinosi jačanju samopouzdanja srpskog naroda - rekao je Raković za Srnu.

Raković je naveo da je njemu vrlo značajno da vidi zajedno patrijarha Porfirija i predsjednike Vučića i Dodika.

- I srpski narod, kada vidi njih trojicu zajedno, vidi jedinstvo i sabornost. Dobro je da su i ovu odluku o održavanju sabora u maju donijeli zajedno - rekao je Raković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na jučerašnjem sastanku, kojem je prisustvovao i Njegova svetost patrijarh Porfirije, usvojili su zaključak da se 5. i 6. maja u Beogradu i drugim dijelovima Srbije održi veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske.

Najavljeno je da će na Saboru biti donesene važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao i zajedničke kulturne baštine.

Nova Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske pripremiće deklaraciju i moguće druge opštepravne akte, koje će u istom tekstu podnijeti na usvajanje narodnim skupštinama.