latinica  ћирилица
19/03/2024 |  15:02 ⇒ 20/03/2024 | 11:53 | Autor: RTRS

Kovačević: Za razliku od Šmita, Parlamentarna skupština ima ustavni mandat da riješi pitanje stranih sudija (VIDEO)

Za razliku od Kristijana Šmita koji nema nikakav mandat u Bosni i Hercegovini, dakle nema mandat da se bavi bilo čim u BiH, Parlamentarna skupština potpuno jasno ima ustavni mandat i nadležnost da riješi pitanje stranih sudija, odnosno da definiše način na koji će strane sudije biti zamijenjene domaćim sudijama u Ustavnom sudu BiH, rekao je za RTRS srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Istakao je da su tu stvari potpuno jasne.

- Ustav je veoma jasno definisao da Parlamentarna skupština poslije pet godina, dakle od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, ima mogućnost da definiše način kako će izabrati domaće sudije umjesto sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava - podjetio je Kovačević, reagujući na izjavu Šmita da se smjenom međunarodnih sudija Ustavnog suda BiH krši Ustav i princip nezavisnosti jurisdikcije i da je on čuvar Dejtonskog sporazuma.

Kaže da je taj rok bio 2000. godine.

- Mi se danas nalazimo u 2024. godini, u poziciji da kada razgovaramo i želimo da razgovaramo o tome da stavimo na dnevni red nešto što smo po Ustavu trebali da riješimo prije 24 godine. Da neko napušta sjednice Parlamenta, da neko ruši kvorum, da neko blokira rad i Doma naroda i Parlamentarne skupštine i blokira BiH, jer onemogućava da BiH donosi odluke - kaže Kovačević.

Podjetio je da je juče na dnevnom redu sednice bilo i pitanje izmjene Izbornog zakona za šta, dodaje Kovačević, Šmit prijeti da će on da nametne neko svoje rješenje.

- Moguće je da su ovaj skandal i scenu napravili kako bi dali Šmitu mogućnost da on nešto nameće. Izborni zakon je živ i on se nalazi u parlamentarnoj proceduri. Izmjene Izbornog zakona su juče dobile pozitivno mišljenje na ustavno pravnoj komisiji Doma naroda. Mi smo juče, dva minuta poslije onog skandala koji su napravili delegati iz bošnjačkog naroda trebali da razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona - kaže Kovačević.

Dodaje da će onog trenutka kada se delegati iz bošnjačkog naroda vrate u institucije, kada odluče da rade i kada omoguće da se donose odluke onda ćemo i da se rješava pitanje Izbornog zakona u BiH.

- To je jedno licemjerje koje je konstantno u BiH. Kada nešto rade predstavnici Republike Srpske, kada kažu da neće da dođu na sjednicu neke institucije, da neće da glasaju ili kada kažemo da ćemo da glasamo onako kako mi mislimo i da ćemo da glasamo npr. negativno onda su puna usta i Šmitu, Incku, Јohanu Satleru i Majklu Marfiju i samoj Evropskoj komisiji, i svim drugim ambasadama o tome kako Republika Srpska nešto blokira - smatra Kovačević.

A kada dobijemo, dodaje on, najeklantantniji mogući način političke blokade, kada neko napusti sjednicu, sruši kvorum i onemogući druge koji bi željeli da rade i donose odluke onda za to dobiju političku podršku.

- Dokle ćemo da trpimo ovu vrstu političkog licemjerja. To je potpuna katastrofa i nešto što ne smije da se dešava. Radi se o zemlji koja je postala kandidat za članstvo u EU, o zemlji koji za dva dana treba da dobije i tu vijest da će biti otvoreni pristupni pregovori, a mi ovdje imamo jednog apsolutistu koji želi da bude iznad institucija, iznad predstavnika građana i naroda koji imaju legitimitet koji su dobili na slobodnim i demokratskim izborima - rekao je Kovačević.

Poručio je da su to stvari koje su nespojive i da mi iz Republike Srpske u tome ne želimo da učestvujemo.