latinica  ћирилица
19/03/2024 |  16:43 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Zaposleni u pravosuđu Srpske organizovali "štrajkačke straže" (VIDEO)

Administrativni radnici zaposleni u pravosuđu Republike Srpske, koji su u štrajku od 28. februara, danas su organizovali tzv. "štrajkačke straže" ispred institucija u kojima su zaposleni.
Štrajk ispred Osnovnog suda - Foto: RTRS
Štrajk ispred Osnovnog sudaFoto: RTRS

Ponovo su ukazali na neravnopravan položaj zbog kojeg su obustavili rad. Iz resornog ministarstva poručuju - u budžetu nema prostora za ispunjavanje zahtjeva štrajkača, ali će pregovori biti nastavljeni krajem sedmice.

Dvadeseti dan šrajka pravosudna administracija izašla je u štrajkačku stražu.

Ponovo su ukazali na neravnopravan položaj u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija i plate od kojih, kažu, ne može da se preživi.

- Ovo je 20. dan štrajka i s obzirom da ministar u petak nije imao sluha za naše zahtjeve, mi smo izašli da damo jednočasovni štrajk upozorenja - navela je Dajana Matić, rukovodilac finansijskih i računovodstvenih poslova, Republičko javno tužilaštvo.

"Štrajkačke straže" organizovane su širom Srpske.

Tehnička sekretarka Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Branka Ćerić istakla je da je posao u pravosuđu zahtjevan, obiman i potplaćen.

- U tu platu je uračunat i topli obrok i regres, tako da mi u suštini ne znamo koliki nam je regres. Kad se sve te naknade izdvoje iz tog, mi dobijemo platu koja nije ni minimalac od 900 maraka - navela je Ćerićeva.

- Topli obrok, regres, da se taj procenat koji je u platu ugrađen, da se izdvoji i da se dođe do nekog zadovoljavajućeg procenta koji bi ove ljude zadovoljio, da mogu preživjeti - dodao je Neven Kramer, predstavnik Sindikata pravosuđa, Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Taj procenat je, prema zahtjevima Sindikata pravosuđa, 11,9 odsto, uz povećanje, usklađivanje plata sa rastom prosječne plate, izmjenu obračuna minulog staža sa dosadašnjih 0,3 na 0,5 odsto.

Resorni ministar poziva na pregovore, ali i dodaje - budžet je formiran, bez prostora za rast plata.

- Ono što je činjenica, da se mora napraviti jedna distinkcija između dva zakona kojim se definišu plate zaposlenih u administraciji pravosudnoj i plate nosilaca pravosudnih funkcija i na taj način ne možemo govoriti ni o postojanju diskriminacije, odnosno o nekom izjednačavanju plata. Tako da, ministarstvo je i dalje stava da se u trenutnom okviru budžeta ne mogu iznaći nova sredstva, kako je to traženo od strane sindikata - istakao je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske.

Sastanak održan prošle sedmice nije dao rezultate. Obje strane, prema današnjim izjavama, zadržaće iste pozicije i na novim pregovorima koji se očekuju krajem sedmice.