latinica  ћирилица
19/03/2024 |  17:11 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Sve spremno za Samit energetike u Trebinju (VIDEO)

Sve je spremno za sutrašnji početak petog Samita energetike u Trebinju.
Samit energetike Trebinje - Foto: Ustupljena fotografija
Samit energetike TrebinjeFoto: Ustupljena fotografija

Riječ je o vodećem poslovno-naučnom skupu u regionu, koji će okupiti do sada najveći broj stručnjaka i predstavnika energetskih i drugih kompanija iz ove oblasti, njih više od osamsto. Najaktuelnije teme, uostalom kao i prethodnih godina, jesu iz oblasti energetske tranzicije i proizvodnja iz obnovljivih izvora.

Krajnji rok za potpuni prelazak sa fosilnih na obnovljive izvore energije ističe 2050.godine.

Proces zahtijeva temeljne tehničke i administrativne pripreme, a taj period će zahtijevati izgradnju novih kapaciteta.

- To je dobra prilika da se ljudi upoznaju sa našim potencijalima, morate da znate da su Austrija i Švajcarska iskoristile oko 98 odsto potencijala, a BiH i Republika Srpska oko 35 odsto. Naši potencijali su mnogo veći, i hidro i solarni i vjetro parkovi - naveo je Luka Petrović, v.d. direktora Elektroprivreda Republika Srpske.

Namjera Elektroprivrede Srpske jeste da se, kroz nove projekte hidroenergije, solarnih i vjetroelektrana dobije više zelene energije.

- Ovih šest, sedam projekata sada aktuelizovanih, kada se realizuju za nekoliko godina, veliki udio, u okviru Elektroprivrede, biće iz obnovljivih izvora - istakao je Aleksandar Branković, direktor Samita energetike.

- Zato je naša intencija da dobijemo električnu energiju što više iz obnovljivih izvora, moraće se povećati cijena ako ne budemo razvijali obnovljive izvore, a ako budemo razvijali imaćemo najpovoljniju cijenu na Balkanu - dodao je Petrović.

Samitu će prisustvovati predstavnici oko dvjesta eminentnih kompanija iz oblasti energetike. To je, ističu organizatori, šansa za dogovore i saradnju.

- Ove godine u fokusu je umrežavanje elektroprivrednih preduzeća, povećanje energetskih kapaciteta obnoviljivih izvora, trgovine, gasa, imamo temu održavanja postojećih termokapaciteta do njihovog gašenja - naveo je Branković.

Aktuelne teme biće i dekarbonizacija i zakonska rješenja za konačno zaživljavanje projekta instalisanja solarnih panela na privatnim objektima, kako su to uradile zemlje u okruženju.

Osim iz zemalja regiona, prisustvo Samitu energetike potvrdili su privrednici iz Kine, Turske, Mađarske i drugih evropskih zemalja.