latinica  ћирилица
19/03/2024 |  18:19 | Autor: SRNA

Sijarto: Saradnja Istoka i Zapada obostrano je korisna

Mađarska saradnju Istoka i Zapada ne vidi kao prijetnju ili rizik, već kao ogromnu priliku od koje obje strane mogu da imaju veliku korist, izjavio je u Bangkoku ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.
Peter Sijarto - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Peter SijartoFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Sijarto je prisustvovao konferenciji u organizaciji Tajlandske berze.

On je u svom obraćanju istakao da je Mađarska duboko integrisana u svjetsku ekonomiju i da je jedna od deset najotvorenijih ekonomija u svijetu, sa izvozom koji čini oko 85 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Mađarska je preživjela krizu proteklih godina, a Sijarto je rekao da očekuje da će ova godina biti mnogo lakša, pošto su cijene energenata opale, inflacija je smanjena, fondovi EU su djelimično deblokirani, a privredni rast je obnovljen, prenio je portal "Mađarska danas".

Sijarto je u svom govoru rekao da širom svijeta postoji žestoka konkurencija za investicije i da postoji više razloga zašto je najbolja odluka ulagati u Mađarskoj.

On je podvukao da je Mađarska zainteresovana za civilizovanu saradnju Istoka i Zapada i poručio da ne bi pozdravio razvoj događaja u pravcu obnavljanja političkih blokova u svijetu.