latinica  ћирилица
19/03/2024 |  20:40 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Doboj: Promocija zbirke poezije Mihajla Orlovića "Žal za lijepim glupostima"

"Žal za lijepim glupostima" naziv je nove zbirke poezije Mihajla Orlovića koju je u Narodnoj biblioteci predstavio Dobojlijama.
Doboj - promovisana zbirka poezije "Žal za lijepim glupostima", autora Mihajla Orlovića - Foto: SRNA
Doboj - promovisana zbirka poezije "Žal za lijepim glupostima", autora Mihajla OrlovićaFoto: SRNA

Mislio je da ljudi danas ne čitaju, naročito ne poeziju, ali ga je nova zbirka "Žal za lijepim glupostima" uvjerila u suprotno.

Orlović kaže kako je štampao tiražu od 500 primjeraka, a sada mu je ostalo tek 20 knjiga. U korice je utkao žal za prošlim vremenima, opšteprihvaćena tema u kojoj se, objašnjava, svi pronalaze.

- Kao što reče Borhes jednom, sada da ponovim svoj život, manje bih imao izmišljenih problema i više bih jeo sladoleda. I ja bih čini mi se baš tako, to je ta žal za glupostima, onim lijepim glupostima koje su eto nekako prolazile kroz moj život i što sam shvatio na kraju što ih nisam malo duže živio, više razradio, uživao. Mislio sam da su to neke prolazne stvari pa sam bježao od njih i sada, eto, nastala je jedna tuga, jedan žal, a taj se žal pretvorio u ovu knjigu - kaže Orlović.

Poeziju opisuje kao prvu i posljednju ljubav, a prozu piše kada je više skoncentrisan. Iako umjetnost ima mnoštvo definicija, formulisao je svoju, pa kaže da je i sama misao umjetnost.

- Od svojih malih unuka od godinu dana, naučio sam mnogo više nego što sam cijeloga života učio, a to je da je život da radiš, radiš i onda to srušiš i opet to praviš, ali bez ikakve traume, bez ljutnje, čak sa većim žarom. Tako i stvaranje poezije, romana, upravo tako radim, pišem, pišem pa bacim pa opet napišem. Ustvari ja uvijek kažem pišem samo jednu knjigu, još je nisam napisao i ko zna hoću li je ikada napisati - dodao je Orlović.

Umjetnici iz Srpske i regiona koji publici žele da predstave svoje stvaralaštvo, uvijek su rado viđeni gosti u dobojskoj Narodnoj biblioteci. Plan je da se i u narednom periodu osim promocije pisane riječi organizuju izložbe posvećene književnim velikanima, a s početkom ljeta, baš kao i prethodnih godina, organizovaće se monodrame i književne večeri na otvorenom.

- Trudimo se da čitaocima i publici naravno ponudimo i nešto osim knjige, nešto osim bestselera i da ih uputimo na pravi put - istakla je Lidija Žarić, direktor Narodne biblioteke Doboj.

Nakon Doboja sljedeća stanica za promociju Orlovićeve zbirke su Hašani, a potom će "Žal za lijepim glupostima" predstaviti u Prijedoru. Istovremeno piše i romane u kojim se bavi nesvakidašnjim zanimljivim temama.