latinica  ћирилица
22/03/2024 |  13:02 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Stari Brod: Sjećanje na 6.000 ubijenih Srba (VIDEO)

U Starom Brodu kod Višegrada, mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je parastos za više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije koje su prije 82 godine ubile ustaše Јure Francetića.
Parastos u Starom Brodu, Višegrad - Foto: SRNA
Parastos u Starom Brodu, VišegradFoto: SRNA

Parastosu srpskim žrtvama u Starom Brodu prisustvovali su načelnici opština Sokolac Milovan Bjelica, Novo Goražde Mila Petković, Višegrada Mladen Đurević, kao i predstavnici boračkih organizacija gornjodrinske regije, te učenici iz Višegrad i Rogatice.

Nakon parastosa položeni su vijenci kod spomen-obilježja i cvijeće u rijeku Drinu.

Na današnji dan prije 82 godine, izvršen je najmasovniji zločin i mučki ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu Drinu i potraže spas u Srbiji. Srbi su na obali i vodama Drine nemilosrdno ubijani, a jedan broj se utopio u rijeci.

Spomen-muzej žrtvama čini 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu. Spomen-muzej je djelo arhitekte Novice Motike iz Zvornika, a izgradnju su finansirali Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić. Spomenik je osveštan 2019. godine.