latinica  ћирилица
23/03/2024 |  07:08 ⇒ 10:33 | Autor: TANЈUG

Slovaci biraju novog predsjednika

U Slovačkoj se danas održavaju predsjednički izbori, a najvećim favoritom za pobjedu smatra se bivši premijer Peter Pelegrini.
Izbori u Slovačkoj (Foto: EPA/MARTIN DIVISEK) -
Izbori u Slovačkoj (Foto: EPA/MARTIN DIVISEK)

Pobjeda Pelegrinija, koji trenutno obavlja funkciju predsjednika parlamenta, učvrstila bi vlast premijera Roberta Fica tako što bi njegovi saveznici dobili kontrolu nad strateški važnim pozicijama, piše AP.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je bivši premijer Peter Pelegrini (48), bivši član Ficove vladajuće stranke SMER-a (SMER-socijaldemokratija), a sada lider njenog mlađeg koalicionog partnera, HLAS-a (Glas-socijaldemokratija), favorit za smjenu aktuelne predsednice Zuzane Čaputove (50), koja se nije kandidovala za drugi mandat, preneo je Rojters.

Čaputova je bila liberalni glas u polarizovanoj politici Slovačke, podržavajući dalju integraciju zemlje u EU, prava manjina i pomoć Ukrajini u ratu sa Moskvom.

Ali čini se da su mnogi Slovaci postali frustrirani haotičnim upravljanjem prethodne vlade, koja je prošle godine izgubila vlast i prihvatili Ficova obećanja o dodatnim isplatama penzija i drugim davanjima.