latinica  ћирилица
23/03/2024 |  12:02 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Parastos u Hramu Hrista Spasitelja za žrtve NATO bombardovanja (FOTO)

Sutra se navršava 25 godina od početka agresije NATO-a na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Јugoslaviju, 24. marta 1999. godine. Srpsko sabranje "Baštionik", organizovalo je u Banjaluci parastos u Hramu Hrista Spasitelja za žrtve NATO bombardovanja.
Parastos u Hramu Hrista Spasitelja - Foto: RTRS
Parastos u Hramu Hrista SpasiteljaFoto: RTRS

Nakon parastosa, simboličnom šetnjom od Hrama do Spomenika 12 beba ukazali su na žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske, Republike Srpske Krajine i tadašnje Savezne Republike Јugoslavije.

Baštionik - simbolična šetnja (Foto: RTRS)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je, povodom godišnjica bombardovanja, da su Republika Srpska i Srbija prve stale na branik dehumanizaciji i napadima na ljudske vrijednosti najrazvijenijih zemalja koje su upravo te vrijednosti prekršile.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić rekao je da je prije 25 godina odsluženo opijelo nad međunarodnim pravom i međunarodno-pravnim poretkom u svijetu jer su prekršene sve relevantne međunarodne rezolucije i norme koje se tiču bilo kakve intervencije strane države ili nekog stranog međunarodnog vojnog saveza na teritoriji druge države.

Predrag Adamović iz Srbskog sabranja "Baštionik" rekao je da je i ove godine služen parastos svim ubijenim Srbima u bombardovanjima 1995. i 1999. godine, kao i onima koji su stradali u godinama poslije od dejstva bombi sa osiromašenim uranijumom.