latinica  ћирилица
23/03/2024 |  17:55 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Srpskim povratnicima u kantonu 10 ni marka za infrastrukturne projekte (VIDEO)

Srpske povratničke opštine u Federaciji ostale su bez sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Drvar, Glamoč, Grahovo i Bosanski Petrovac prijavile su na konkurs Ministarstva više projekata, ali nijedan nije odobren. U ovim opštinama to nazivaju sramnim. U Ministarstvu kažu da ove lokalne zajednice ovog puta nisu bile prioritet.
Bosanski Petrovac, selo Risovac - Foto: RTRS
Bosanski Petrovac, selo RisovacFoto: RTRS

Konkurs je bio namijenjen za obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture i elektrifikaciju. Sve to je neophodno srpskim povratničkim opštinama, ali sredstva nisu dobili. Povratnici su razočarani. Ističu da ovakve odluke nisu logične, ali da to nije prvi put da se dešava.

Drvar, Grahovo, Glamoč i Bosanski Petrovac simbol su povratka u cijeloj BiH, kažu u petrovačkom Centru za podršku povratnicima.

- U Bosanskom Petrovcu i danas postoje sela koja nemaju električnu energiju. Očigledno je da o tim ljudima tamo negdje u Sarajevu više niko i ne brine. Vjerovatno je to njima i daleko pa i ne misle kako je tim ljudima i kako oni prožive i zimu i ljeto - kaže direktor Centra za podršku povratnicima Nemanja Davidović.

Srpski povratničke opštine su na konkurs prijavili više projekata u vrijednosti od skoro dva miliona maraka. Kažu da je to jedna od rijetkih prilika da konkurišu za sredstva za infrastrukturu.

- Prošle godine ta suma je bila 25 hiljada, godinu prije toga 50 hiljada maraka. Dakle, nismo očekivali značajnu i veliku pomoć, ali smo očekivali tu simboličnu pomoć, da znamo da ministarstvo na nivou BiH vodi brigu od povratnicima i raseljenim na nivou cijele BiH - navela je načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

Uroš Đuran, načelnik opštine Grahovo, ističe da nijedan projekat nije prošao na konkursu.

- Nažalost, to je istina, a sad zbog čega i kako zaista ne znam. Od nekih ljudi koji su bili u Komisiji saznali smo da će sad u martu biti ponovo otvoren novi javni poziv i da se tu prijavimo, te da ćemo tu, navodno, proći sa nečim - kaže Đuran.

Ove opštine nisu bile prioritetne za 2023. godinu, jer su za njih ranije izdvojena značajna sredstva, ističu u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara. Odluku o tome kome će sredstva biti dodijeljena donosi komisija u kojoj su predstavnici Vlada Srpske i Federacije i Savjeta ministara.

- Ovakav sastav komisije obezbjeđuje da se odluke donose planski, sistemski i u skladu sa projektima koji se provode na terenu u okviru drugih projekata, na međunarodnom, entitetskim i lokalnim nivoima, a u cilju efikasnijeg provođenja obaveza iz Aneksa 7 - navode u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

U srpskim povratničkim opštinama strahuju da će nebriga Federacije i nivoa BiH prema povratničkom stanovništvu dovesti do iseljavanja.