latinica  ћирилица
23/03/2024 |  19:44 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

NATO agresija na SR Јugoslaviju - događaj bez presedana u novijoj istoriji svijeta (VIDEO)

NATO agresija na Saveznu Republiku Јugoslaviju 1999. godine, provedena bez odobrenja Ujedinjenih nacija, događaj je bez presedana u novijoj istoriji svijeta, istakli su učesnici međunarodne konferencije "Od agresije do novog pravednog poretka", u Beogradu. Skup je organizovan povodom 25 godina od početka NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore.
Konferencija o NATO bombardovanju - Foto: RTRS
Konferencija o NATO bombardovanjuFoto: RTRS

NATO agresija na Saveznu Republiku Јugoslaviju prije četvrt vijeka bila je uvod u rat koji se danas odvija u Evropi i može da se proširi. Stručnjaci iz cijelog svijeta su saglasni da je tada, pod lažnim izgovorima, pogaženo međunarodno pravo i prvi put korišćena sila protiv suverene zemlje, bez odobrenja UN.

- NATO je zaobišao Savjet bezbjednosti UN i nelegalno napao tadašnju Јugoslaviju, među metama je bila i kineska ambasada u Beogradu, gdje su ubijena tri kineska novinara, a više osoba povrijeđeno. Napadnuta je i medijska kuća, ti činovi nasilja i terorizma označeni su kao ratni zločini od Amnesti Internešenela - istakao je Benedikt Martins, iz Јužnoafričke inicijative za mir.

General Branko Krga, bivši načelnik Generalštaba Vojske Јugoslavije, ističe da su prekršeni svi međunarodni kati.

- Njome su narušeni svi tada važeći, a i danas ti međunarodni dokumenti vezano za mir u svijetu, kao što je Povelja UN, kao što su dokumenta OEBS-a, pa čak i sam osnivački akt NATO-a - kaže Krga.

Posljedice NATO agresije vidljive su na globalnom i regionalnom nivou, međunarodni odnosi postaju sve gori, a u svim žarištima svijeta vidljivi su prsti Zapada.

- Priznanje nezavisnosti Kosova od strane Zapada stvorilo je presedan i doprinijelo dezintegracionim procesima u svijetu. NATO agresija 1999. godine je svojevrsni eksperiment za uhodavanje mehanizama da se učvrsti dominacija Zapada i da se koristi NATO kao instrument sile - istakao je Vladimir Kovtun, Glavna uprava Generalštaba Ruske Federacije.

Agresija NATO-a je bilo kažnjavanje Savezne Republike Јugoslavije kao jedinog preostalog bastiona u prodoru krupnog kapitala na Istok. To kažnjavanje je, kažu učesnici skupa, izvršeno temeljno – uz zločine prema ljudima, imovini i životnoj sredini.

- Bačeno je 22.000 bombi i oko 10 tona osiromašenog uranijuma čije zračenje će se osjetiti i nanositi teške posljedice hiljadama godina - naglašava general Milomir Miladinović, ispred Kluba generala i admirala Srbije.

Učesnici jedinstveni u osudi NATO agresije.

- Ukazuju na posljedice i zalažu se da se razvijaju međunarodni odnosi na bazi saradnje i poštovanja suvereniteta, a ne na bazi diktata i poslušnosti - poručio je general Luka Kastratović, ispred Kluba generala i admirala Srbije.

Bombardovanje je trajalo 78 dana, ali agresija traje i danas, uz upotrebu drugih sredstava, kao što su pritisci i ponižavanja, kažu učesnici konferencije, uz poruku da ova dešavanja ne smiju biti zaboravljena.